Tror USA kutter i støtten til UNRWA

USA vil også kreve at FN-byrået gjennomgår radikale endringer.

Mahmoud Abbas og Fatah fordømmer Israel for å forsvare seg selv. Her i møte med Donald Trump. (Foto: Shealah Craighead/Flickr)
Trump-administrasjonen kutter støtten til UNRWA. Her er Trump sammen med Mahmoud Abbas. (Foto: Shealah Craighead)
Bestill den nye boken Voldtekten av Palestina nå!
Send kodeordet VAP til 2160 (398,- inkl. frakt) eller bestill i MIFFs nettbutikk.
Dropp årets Operasjon Dagsverk!
Les ti gode grunner og se filmen. Les alt om Operasjon Dagsverk og bli medlem av MIFF.
-------------------------------------------------------------------------

Er du en takknemlig leser av Miff.no, men ikke medlem? Klikk her for å registrere deg nå, og du mottar medlemsavis seks ganger i året og invitasjon til møter i ditt område m.m. Det tar kun to minutt. Takk og velkommen! Uten våre medlemmer kan vi ikke gjøre dette arbeidet!

Ifølge en anonym tjenestemann forbereder Trump-administrasjonen seg på å holde tilbake flere hundre millioner kroner i støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA), skriver Yedioth Ahronoth.

USAs president Donald Trump skal ikke ha tatt en endelig beslutning, men mye tyder på at USA «bare» vil sende 480 millioner kroner til FN-byrået. Det er mer enn en halvering av den planlagte støtten på én milliard kroner.

Framtidige amerikanske bidrag til UNRWA kan også bli avhengig av at FN-byrået, som ofte kritiseres for å være svært anti-israelsk, gjennomgår store og radikale endringer. Et krav som blir vurdert er at palestinerne først må gå inn i fredsforhandlinger med Israel før de får mer penger.

Forslaget om å tilbakeholde penger skal ha støtte hos USAs utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis. De skal ha gått med på det som en del av et kompromiss med FN-ambassadør Nikki Haley, som krevde enda mer drastiske tiltak overfor UNRWA.

Haley ønsker å kutte all overføring av amerikanske penger fram til palestinerne returnerer til forhandlingsbordet, men Tillerson, Mattis og andre frykter at det å kutte hele bistanden vil forverre ustabiliteten i Midtøsten.

USA er UNRWAs største økonomiske støttespiller og står bak nesten 30 prosent av budsjettet deres. FN-byråets uttalte mål er å gi helsetjenester, utdanning og sosialtjenester til palestinere på Vestbredden, Gazastripen, Jordan, Syria og i Libanon, men er flere ganger anklaget for å spre jødehat.

Den israelske menneskerettighetsaktivisten og advokaten Calev Michael Myers mener det vil være svært bra om pengestrømmen til UNRWA kuttes.

DEL
Forrige artikkel– Vi har et fantastisk forhold til India
Neste artikkelTagget jødehat på NAV-kontor
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.