Haley krever respekt fra palestinerne

USAs FN-ambassadør presser på for kutt i amerikansk bistand til palestinerne.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley ønsker kutt i amerikansk bistand til palestinerne. (Foto: EJ Hersom/Flickr)
USAs FN-ambassadør Nikki Haley ønsker kutt i amerikansk bistand til palestinerne. (Foto: EJ Hersom/Flickr)

Nylig kuttet USA støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) med en halv milliard kroner, men nå vurderes det ytterligere kutt. Det amerikanske utenriksdepartementet skal være i gang med å gjennomgå hele bistandsbudsjettet til palestinske myndigheter, skriver Times of Israel.

Ifølge det hebraisk-språklige nyhetsprogrammet Hadashot skal USAs FN-ambassadør Nikki Haley være en av dem som presser på for kutt i støtten til palestinerne. Haley mener det palestinske lederskapet må betale for deres holdninger overfor den amerikanske regjeringen og president Trump.

Etter USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad har palestinske myndigheter boikottet amerikanske myndigheter og kommet med flere fornærmende utsagn mot den amerikanske presidenten. Haley mener palestinske myndigheter ikke kan forvente få store pengeoverføringer fra USA samtidig som de nekter å forholde seg til Trump-administrasjonen.

Samtidig er andre høytstående amerikanske tjenestemenn motstandere av ytterligere kutt. Det er tidligere rapportert om at USAs utenriksminister Rex Tillerson og forsvarsminister James Mattis ikke ønsker å kutte i bistanden til palestinerne. De er redd det kan forverre ustabiliteten i Midtøsten.

Ingen har bekreftet opplysningene som kommer frem i reportasjen.

Tidligere i måneden stilte Trump spørsmål ved hvorfor USA skulle utbetale «disse enorme framtidige utbetalingene», samtidig som palestinerne «ikke er villige til å diskutere fred». I en Twitter-melding skrev Trump at Washington hadde betalt de palestinske selvstyremyndighetene flere milliarder i årevis «uten å få verken takknemlighet eller respekt tilbake».

– De ønsker ikke engang å forhandle om en fredsavtale med Israel som burde vært på plass for lenge siden. Hvis palestinerne ikke lenger er villige til å diskutere fred, hvorfor skal vi da overføre alle disse pengene til dem.

Samtidig ønsker ikke det israelske lederskapet for store kutt i bistanden til palestinerne, ifølge Hadashot. De frykter situasjonen kan eskalere hvis økonomien gjør at palestinske myndigheter blir presset opp i et hjørne.

Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. Nå er forholdet mellom dem iskaldt. (Foto: Facebook)
Donald Trump og Mahmoud Abbas i Det hvite hus 3. mai 2017. Nå er forholdet mellom dem iskaldt. (Foto: Facebook)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise