Trumps nye sikkerhetsrådgiver truer Iran og sier tostatsløsningen er død

John Bolton vil trolig føre en strengere linje overfor palestinerne og Iran.

USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton. (Foto: Gage Skidmore)
USAs sikkerhetsrådgiver John Bolton ber Russland revurdere å gi S-300 til Syria. (Foto: Gage Skidmore)

Artikkelen fortsetter under.
Shalom! Nettsiden miff.no har ingen betalingsmur og heller ingen eksterne annonser. Våre nyheter og bakgrunnsartikler er en gave til deg fra MIFFs medlemmer. Med deg på laget kan vi bli enda bedre. Medlemskap koster kun fra 4 kroner per uke. Takk for at du klikker her og fyller ut registreringsskjema nå. Hvis du er medlem fra før, gi en gave til Vipps 39881 eller med SMS i skjema under. Det betyr mye å ha deg med på laget nå når Israel blir 70 år og MIFF blir 40 år! Takk!

USAs president Donald Trump har utnevnt den tidligere diplomaten John Bolton som sin nasjonale sikkerhetsrådgiver. Bolton er kjent som en tøffing i det republikanske partiet. Han har tidligere vært forkjemper for at USA skal gjennomføre forebyggende angrep på land som prøver å få atomvåpen. Han er skeptisk til tostatsløsningen og en palestinsk stat, skriver Times of Israel.

Valget av Bolton skal ha sendt sjokkbølger innover i det politiske miljøet i Washington. Han var en av forkjemperne for Irak-krigen og har tidligere også ytret ønske om forebyggende angrep på Nord-Korea og Iran.

Bolton kommer inn i Trump-administrasjonen samtidig som Det hvite hus forbereder seg på å lansere sin nye fredsplan for Midtøsten. Enkelte tror utnevnelsen av Bolton, som har erklært tostatsløsningen død, vil gjøre det vanskeligere å få liv i fredsforhandlingene mellom Israel og palestinerne.

Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver, H.R. McMaster, var ikke mye involvert i den israelsk-palestinske konflikten, men det er normalt at de er det.

Bolton regnes som en stor støttespiller av Israel. Etter at USAs tidligere president Barack Obama tillot FNs sikkerhetsråd å vedta en anti-israelsk resolusjon i desember 2016, var han ikke nådig i karakteristikken av Obama.

Irans øverste leder Ayatollah Khamenei er ikke begeistret for likestilling. (Foto: Wikipedia)
USAs nye sikkerhetsrådgiver legger press på Ayatollah Khamenei og det iranske prestestyret. (Foto: Wikipedia)

I et innlegg i Washington Times i 2014 foreslo Bolton at Gaza burde bli gitt tilbake til Egypt og Vestbredden tilbake til Jordan.

Ansettelsen av Bolton skjer en uke etter at Trump byttet ut utenriksminister Rex Tillerson med CIA-direktør Mike Pompeo. Også han en hard kritiker av det iranske regimet. Dermed er de to øverste posisjonene i amerikansk utenrikspolitikk besatt av personer kritiske til den islamske republikken.

Dermed legger Trump press på den amerikanske kongressen og europeiske allierte. Trump har truet med å trekke seg ut av atomavtalen med Iran hvis det ikke blir gjort endringer på avtalen. Endringene må skje innen 12. mai.

Venstreorienterte grupper har fordømt utnevnelsen av Bolton og sier det øker faren for væpnet konfrontasjon. Samtidig hylles Trump for valget av Bolton fra jødiske organisasjoner på den amerikanske høyresiden.

– Bolton er ekstremt kunnskapsrik og blir en fantastisk sikkerhetsrådgiver, sier Lee Zeldin, en representant for Republikanerne i New York.

Forrige artikkelDen andre 70-års jubilanten til lykke
Neste artikkelHamas vil alliere seg med Hizbollah og Iran for å stoppe Trumps fredsplan
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.