USAs ambassade åpnet i Jerusalem

Klokken 15:00 norsk tid åpnet endelig USAs ambassade i Jerusalem.

Benjamin Netanyahu var strålende fornøyd under åpningen av USAs ambassade i Jerusalem. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)
En terrorcelle hadde ordre om å drepe statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Mandag 14. mai åpnet den amerikanske ambassaden i Jerusalem. USAs ambassadør til Israel, David Friedman, fikk æren av å lede åpningen.

– I dag holder vi det vi lovet. På denne dagen yter vi retten til Israel – slik vi yter til alle andre land – til selv å bestemme hva som er landets hovedstad.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu hyllet Donald Trump under åpningen for å “være historisk ved å anerkjenne historie”. Israels president Reuven Rivlin takket Trump for å “holde løftet sitt”.

– For en fantastisk dag dette er. I dag har ambassaden til verdens mektigste land, vår allierte og venn, USA, åpnet i Jerusalem, sa Netanyahu.

USAs ambassadør i Israel David Friedman. (Skjermdump fra Youtube)
USAs ambassadør i Israel David Friedman. (Skjermdump fra Youtube)

USAs president Donald Trump kunne ikke være til stede på åpningen, men sendte en videohilsen til de rundt 800 gjestene som var til stede.

– Israel er en suveren stat med samme rett som alle andre suverene stater til å velge sin egen hovedstad, fortalte Trump, som i desember annonserte at USA flytter den amerikanske ambassaden til Israels hovedstad.

Trump pekte videre på at Jerusalem har vært Israels hovedstad siden 1949 og jødenes viktigste by i 3000 år. Videre snakket Trump om at USA fortsatt ønsker å få til en fredsavtale mellom Israel og palestinerne.

– Vi ønsker ambassadør Friedman lykke til, når han nå flytter til denne vakre byen. Og vi strekker ut en vennskapelig hånd til Israel, palestinerne og alle deres naboer. La oss håpe det blir fred. Må Gud velsigne ambassaden, må Gud velsigne alle som skal jobbe der og må Gud velsigne USA, sa Trump i avslutningen av talen sin.

Donald Trump. (Skjermdump fra Youtube)
USAs president Donald Trump. (Skjermdump fra Youtube)

Flere prominente amerikanske gjester var til stede på åpningen. Blant annet Trumps datter Ivanka Trump og hans svigersønn Jared Kushner.

– Jeg er stolt over å være her i Jerusalem i dag, det evige hjertet til det jødiske folk. Det er en historisk begivenhet, sa Kushner under åpningen.

Se hele seremonien i opptak videoen under:

 

Forrige artikkelFlere titalls drept langs Gaza-grensen
Neste artikkelForbereder seg på en ny bølge med opptøyer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.