Israelere elsker Donald Trump

Få land har et så positivt syn på USA og Trump-administrasjonen.

USAs president Donald Trump besøker Israel på sin første utenlandstur. (Foto: Phil Speck, US Air National Guard)
Donald Trump er en populær mann i Israel. Her fra sitt Israel-besøk i 2017. (Foto: Phil Speck, US Air National Guard)

Israelere har et veldig positivt syn på den amerikanske presidenten Donald Trump og hans administrasjonen, viser en undersøkelse fra Pew Research Center. Israelerne er ganske alene om å ha et så positivt syn på Trump.

Den store spørreundersøkelsen er gjennomført i 25 land og handler om hva slags syn innbyggerne i de ulike landene har på USA og utenrikspolitikken til Trump. I Israel viser undersøkelsen at 82 prosent av jødiske israelere har tillit til Trumps politikk (69% av israelere totalt) og at 94 prosent av jødiske israelere har et generelt positivt syn på USA (83% av israelere totalt).

At israelere har et så positivt syn på USA og Trump er ganske unikt. I mange andre land er tilliten til USA historisk lav, som i viktige allierte land som Tyskland (30% positive), Canada (39%) og Frankrike (38%). I Storbritannia er de delt på midten, med 50 prosent som har et fordelaktig syn på USA.

Når det kommer til Trumps utenrikspolitikk har bare 7 prosent av spanjoler tillit til den. Også i Frankrike (9%) og Tyskland (10%) er tallene svært lave.

Selv om innbyggerne i flere land har fått et mer positivt syn på USA fra 2017 til 2018, er det bare tre land som har større tillit til USA i dag enn de hadde under Obama-administrasjonen. Det er Kenya, Russland og Israel.

Israel ligger likt med Filippinene om å ha den største tilliten til dagens administrasjonen, med 83 prosent som er positive. Skillelinjene innad i Israel er derimot store. Blant israelske jøder har hele 94% et fordelaktig syn på USA, mens bare 43% av israelske arabere har det.

Også på et annet punkt skiller Israel seg ut. På spørsmål om det har vært noen endring i forholdet mellom ditt land og USA det siste året sier hele 79% av israelerne at det har forbedret seg – trolig på grunn av USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad og ambassadeflyttingen.

Map showing that favorable views of U.S. prevail in many countriesGi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise