Er det folkeretten eller press fra arabisk olje som driver Europas Israel-politikk?

– Europa er ikke fri fra det arabiske oljepresset, og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, sier advokat Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.
Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.

I mars anerkjente USA at den delen av Golan som Israel har kontrollert siden 1967 er under israelsk suverenitet.

Søndag 31. mars meldte Aftenposten:

«At Trump velger å trosse den tradisjonelle amerikanske og internasjonale linjen, skyldes imidlertid ikke bare at han er en ukonvensjonell president. Det har også å gjøre med olje.

Fordi USA ikke lenger er avhengig av olje fra andre land, står Trump-administrasjonen friere til å ta dristige politiske avgjørelser, sa statssekretær Dan Brouillette i det amerikanske energidepartementet til Financial Times denne uken. Han kommenterer avgjørelsen om Golanhøydene slik:

– Våre valg påvirkes av vår nye posisjon i markedet. Slike avgjørelser ville ikke være mulige dersom vi fortsatt var avhengige av at andre land skulle forsyne USA med drivstoff, sier Brouillette til avisen.»

MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner finner denne innrømmelsen fra amerikansk side svært interessant.

– Hvis dette er korrekt, betyr det at EUs, Norges og resten av verdens politikk i Midtøsten ikke har vært diktert av folkeretten, men av arabisk oljemakt, kamuflert som folkeretten. Det er en formidabel forskjell. Og det forklarer hvorfor verden blir splittet i spørsmålet om Golan: Europa er ikke fri fra det arabiske oljeåket og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, kommenterer Rødner.

I 2018 var USA verdens største oljeprodusent. Det er anslått at USA vil stå for 70 prosent av veksten i den globale oljeforsyningen de neste fem årene.

– USA er nå i praksis selvforsynt med olje og kommer til å være det i hvert fall de neste 10-20 årene. Det gir helt klart en større fleksibilitet til å føre den politikken de vil overfor Midtøsten, sier Espen Moe til Aftenposten. Moe er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

USAs energiuavhengighet gjør også at landet «føler seg friere til å slå ned på Iran», sier Indra Øverland, leder for NUPIs Senter for energiforskning.

Forrige artikkelNår NRK bruker et innslag mot jødehat til å sverte Israel, blir resultatet mer jødehat
Neste artikkelSpaceIL vil gjør et nytt forsøk på å lande på månen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -