Er det folkeretten eller press fra arabisk olje som driver Europas Israel-politikk?

- Europa er ikke fri fra det arabiske oljepresset, og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, sier advokat Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.
Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.
Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.

I mars anerkjente USA at den delen av Golan som Israel har kontrollert siden 1967 er under israelsk suverenitet.

Søndag 31. mars meldte Aftenposten:

«At Trump velger å trosse den tradisjonelle amerikanske og internasjonale linjen, skyldes imidlertid ikke bare at han er en ukonvensjonell president. Det har også å gjøre med olje.

Fordi USA ikke lenger er avhengig av olje fra andre land, står Trump-administrasjonen friere til å ta dristige politiske avgjørelser, sa statssekretær Dan Brouillette i det amerikanske energidepartementet til Financial Times denne uken. Han kommenterer avgjørelsen om Golanhøydene slik:

– Våre valg påvirkes av vår nye posisjon i markedet. Slike avgjørelser ville ikke være mulige dersom vi fortsatt var avhengige av at andre land skulle forsyne USA med drivstoff, sier Brouillette til avisen.»

MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner finner denne innrømmelsen fra amerikansk side svært interessant.

– Hvis dette er korrekt, betyr det at EUs, Norges og resten av verdens politikk i Midtøsten ikke har vært diktert av folkeretten, men av arabisk oljemakt, kamuflert som folkeretten. Det er en formidabel forskjell. Og det forklarer hvorfor verden blir splittet i spørsmålet om Golan: Europa er ikke fri fra det arabiske oljeåket og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, kommenterer Rødner.

I 2018 var USA verdens største oljeprodusent. Det er anslått at USA vil stå for 70 prosent av veksten i den globale oljeforsyningen de neste fem årene.

– USA er nå i praksis selvforsynt med olje og kommer til å være det i hvert fall de neste 10-20 årene. Det gir helt klart en større fleksibilitet til å føre den politikken de vil overfor Midtøsten, sier Espen Moe til Aftenposten. Moe er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

USAs energiuavhengighet gjør også at landet «føler seg friere til å slå ned på Iran», sier Indra Øverland, leder for NUPIs Senter for energiforskning.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise