Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Er det folkeretten eller press fra arabisk olje som driver Europas Israel-politikk?

Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.
Faksmile fra Aftenposten 31. mars 2019.
- Europa er ikke fri fra det arabiske oljepresset, og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, sier advokat Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

I mars anerkjente USA at den delen av Golan som Israel har kontrollert siden 1967 er under israelsk suverenitet.

Søndag 31. mars meldte Aftenposten:

«At Trump velger å trosse den tradisjonelle amerikanske og internasjonale linjen, skyldes imidlertid ikke bare at han er en ukonvensjonell president. Det har også å gjøre med olje.

Fordi USA ikke lenger er avhengig av olje fra andre land, står Trump-administrasjonen friere til å ta dristige politiske avgjørelser, sa statssekretær Dan Brouillette i det amerikanske energidepartementet til Financial Times denne uken. Han kommenterer avgjørelsen om Golanhøydene slik:

– Våre valg påvirkes av vår nye posisjon i markedet. Slike avgjørelser ville ikke være mulige dersom vi fortsatt var avhengige av at andre land skulle forsyne USA med drivstoff, sier Brouillette til avisen.»

MIFFs styremedlem Jan Benjamin Rødner finner denne innrømmelsen fra amerikansk side svært interessant.

– Hvis dette er korrekt, betyr det at EUs, Norges og resten av verdens politikk i Midtøsten ikke har vært diktert av folkeretten, men av arabisk oljemakt, kamuflert som folkeretten. Det er en formidabel forskjell. Og det forklarer hvorfor verden blir splittet i spørsmålet om Golan: Europa er ikke fri fra det arabiske oljeåket og det dikterer i stor grad vår utenrikspolitikk, kommenterer Rødner.

I 2018 var USA verdens største oljeprodusent. Det er anslått at USA vil stå for 70 prosent av veksten i den globale oljeforsyningen de neste fem årene.

– USA er nå i praksis selvforsynt med olje og kommer til å være det i hvert fall de neste 10-20 årene. Det gir helt klart en større fleksibilitet til å føre den politikken de vil overfor Midtøsten, sier Espen Moe til Aftenposten. Moe er professor ved institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU.

USAs energiuavhengighet gjør også at landet «føler seg friere til å slå ned på Iran», sier Indra Øverland, leder for NUPIs Senter for energiforskning.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart