Hva vil Trump-planen bety?

Trump-administrasjonen har lovet at deres plan for fred mellom israelere og palestinerne – «århundrets avtale» – vil bli presentert i juni.

USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)
USAs president Donald Trump. (Foto: Isac Nóbrega/PR, flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mange varsler at planen er dødfødt. Palestinerne har satt seg på bakbena for lang tid siden. Allerede i januar 2018 sendte palestinernes sjefsforhandler Saeb Erekat det han hevdet var en skisse av Donald Trumps fredsplan til PA-president Mahmoud Abbas. Erekat anbefalte sin president å avvise denne planen allerede før den blir kunngjort. Det var nettopp det Mahmoud Abbas gjorde i en to timer lang tale 14. januar 2018. «Må huset ditt bli ødelagt,» sa Abbas om Trump, en av de mest forbitrede forbannelser man kan gi på det arabiske språket.

Men selv om Trump-planen aldri skulle bli fullt ut realisert, vil den ha avgjørende betydning for framtidig utvikling i forholdet mellom israelere og palestinere, argumenterer professor Eyal Zisser i avdeling for Midtøsten-historie ved Tel Aviv universitetet.

  1. Trump-planen vil danne et grunnlag for framtidige forhandlinger, og gi en kraftig styrket forhandlingsposisjon for Israel i forhold til Clintons fredsforslag [2001] og Ehud Olmerts tilbud [2008].
  2. Trump-planen kan bidra til løsning ved å rydde noen problemer av veien, først og fremst palestinske flyktninger. Amerikanerne vil avvise palestinernes krav om «rett til retur» og legge til rette for varig bosetning i landene 1948-flyktningene og deres etterkommere har bodd i de siste 71 årene.
  3. Trump-planen kan gi den israelske regjeringen mulighet til å hevde israelsk suverenitet over deler av Judea og Samaria, først og fremst de store bosetningsblokkene på Vestbredden. Når planen blir avvist av palestinerne, kan Israel få støtte fra amerikanerne til å gjøre ensidige skritt på Vestbredden.

«52 år etter Seksdagerskrigen i juni 1967, kan århundrets avtale i juni 2019 bringe bud om forandring, til og med om en ny revolusjon i statusen til Judea og Samaria. Denne revolusjonen kan vi forvente vil få amerikansk anerkjennelse tilsvarende Trumps anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan-høydene,» avslutter Zisser i Israel Hayom.

Forrige artikkelUtenriksministeren tar feil om Israels «internasjonalt anerkjente grenser»
Neste artikkelTenåring drepte to israelere – hylles som en helt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.