– Palestinernes selvstyre må utvides, men ikke på bekostning av Israels sikkerhet

David Friedman sier Israels kapasitet til å ta risiko har endret seg på grunn av et tøffere trusselbilde.

USAs ambassadør i Israel David Friedman. (Skjermdump fra Youtube)
USAs ambassadør i Israel David Friedman. (Skjermdump fra Youtube)

Tirsdag 30. juli ble David Friedman, USAs ambassadør i Israel, intervjuet av Christiane Amanpour i CNN.

– Vi tror på palestinsk selvstendighet. Vi tror på palestinsk sivilt selvstyre. Vi mener dette selvstyret skal bli utvidet, men ikke så det går på bekostning av Israels sikkerhet, sa Friedman i intervjuet.

Ambassadøren sier den amerikanske administrasjonen ønsker å styrke palestinske institusjoner som er nødvendig for en statsdannelse.

– For å skape en politisk løsning, trenger du politiske institusjoner. Du trenger en gjennomsiktig økonomi. Du trenger en rettsstat. Du trenger noen friheter – pressefrihet. Du trenger et rettsvesen. Det må bli slutt på at den palestinske rikdommen konsentrerer seg [bare] i de politiske elitene, sier Friedman.

– Det siste verden trenger en mislykket palestinsk stat mellom Jordan og Israel. Og nå er den palestinske regjeringen så svak. De har ikke noe svar til Hamas. De overlater det problemet til Israel… Det som vi ikke kan la skje, er at palestinerne får uavhengighet og kort tid etter blir en mislykket stat kontrollert av Hamas, Hizbollah, ISIS eller al-Qaida. Det er en eksistensiell trussel mot Israel. Det er en eksistensiell trussel mot Jordan. Det kan ganske enkelt ikke skje, sa Friedman.

– Sikkerhetsutfordringene er overveldende. Verden har endret seg mye de siste 10-15 årene. Sist gang noen jobbet for alvor med å prøve å skape fred var ikke Gaza en trussel mot Israel, Libanon var mye mindre truende, Syria var ikke den katastrofen som det ble, Irak var mindre truende og Iran var mye mindre truende mot Israel. Så Israels kapasitet til å ta risiko har endret seg, fakta på bakken har endret seg, og vi må utvikle en plan for 2019, sa Friedman.

Forrige artikkelKlassekampen helt i offside på Norway Cup
Neste artikkelHamas-terrorist skjøt og såret tre IDF-soldater på israelsk side av Gaza-grensen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.