– Nye fredsavtaler er avhengig av en amerikansk president tøff mot Iran

Etterretningsminister Eli Cohen sier flere arabiske land kan normalisere forholdet til Israel.
Israels etterretningsminister Eli Cohen håper USAs neste president forblir tøff mot Iran. (Foto: Dean Calma/Flick)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Saudi-Arabia og Qatar er blant landene som står klare til å etablere fulle diplomatiske forbindelser med Israel, ifølge etterretningsminister Eli Cohen. Men for at normaliseringen mellom Israel og arabiske land skal fortsette må også USAs neste president vise handlekraft overfor Iran, mener han.

Republikanernes presidentkandidat Donald Trump trakk USA ut av Iran-avtalen i 2015, til stor tilfredshet fra Israel og mange arabiske land, mens Demokratenes presidentkandidat Joe Biden har ønsket å gjenoppta avtalen.

Frykten for Iran er en av grunnene til at stadig flere arabiske land allierer seg med Israel. På under to måneder har tre arabiske land, De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan, normalisert forholdet til Israel. Før dette hadde bare Egypt (1979) og Jordan (1994) normalisert forholdet til Israel av de arabiske landene de siste 41 årene.

Ifølge Cohen er Saudi-Arabia, Oman, Qatar, Marokko og Niger fem land som kan bli de neste til å normalisere forholdet til Israel, skriver Israel Hayom. Selv om han ikke eksplisitt favoriserer en av kandidatene i det amerikanske presidentvalget, mener han at den politikken som Trump har ført i Midtøsten de siste årene har ført Israel sammen med flere arabiske og muslimske land.

– Hvis Trump-politikken fortsetter kan vi oppnå enda flere avtaler, sier han.

Den israelske ministeren mener at hvis den neste presidenten ikke viser like stor besluttsomhet og styrke overfor Iran, vil mange land ikke våge å velge side. Da er det ikke sikkert det blir så mange nye nornaliseringsavtaler.

– Ettergivenhetspolitikk [overfor Iran] vil bremse fredsavtalene, mener han.

Saudi-Arabia og Qatar har tidligere avvist at det for øyeblikket er aktuelt å normalisere forholdet til Israel.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise