Vannoverskudd innen åtte år

Det nasjonale vannverket i Israel sier de kan øke avsaltingen så mye at det vil være betydelige ubrukte mengder vann innen åtte år.

Vannkrane. (Illustrasjonsfoto: p_a_h, flickr.com)
Vannkrane. (Illustrasjonsfoto: p_a_h, flickr.com)

Israel kan komme til å gå en helt annen fremtid i møte – med overskudd på vann. Mekorot, det nasjonale vannverket, fortalte onsdag at den økede avsaltingen av sjøvann etter hvert vil gjøre det mulig for Israel å gjenoppbygge alle ferskvannsreservene sine, forteller Yedioth Aharonoth.

På et møte som markerte firmaets 75-årsdag informerte Mekorots ledere Knessets finanskomité vedrørende Israels vannsituasjon. Israel mangler nå 2 milliarder kubikkmeter vann, men Mekorots tall viser at innen 2013 kan 75 prosent av alle israelske hjem bruke avsaltet vann.  Israel har seks avsaltingsverk, som produserer 600 millioner kubikkmeter vann hvert år.

Ferskvannsreservene kommer til å fortsette å være en kritisk kilde for vannmarkedet, men redusert utpumping vil gjøre det mulig å gjenoppbygge vannstanden i grunnvannsbassengene. Kystakviferen er en av de viktigste kildene til grunnvann i Israel.

Mekorot opplyste til finanskomiteen at et av deres langtidsmål er å lage en vannledning til, i tillegg til den som allerede er i bruk, øremerket for avsaltet sjøvann. Innen 2030 regner man med at alt vann som vil bli brukt til vanning i israelsk jordbruk vil komme fra avsaltningsanlegg eller brakkvann.

Mekorots formann, Alex Wiznitzer, sa at firmaet ser på muligheter til å bygge sitt eget kraftverk, ved siden av avsaltingsanlegget i Ashdod.

Mekorot kommer til å får mer enn 6 milliarder shekel i statsstøtte til sine avsaltingsprosjekter de neste fem årene.

Forrige artikkelFatahs offisielle Facebook-side ærer terrorister
Neste artikkel– Ikke stol på verden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag