Vil gjenopplive Jordan-elva

Vannføringen i Jordan-elva er i dag bare 5 prosent av hva den en gang var. Nå kan man vasse over Jordan. Resten av vannet er avledet av Syria, Jordan og Israel.
Israelske ingeniørsoldater legger en midlertidig bru for stridsvogner over Jordan-elven. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske ingeniørsoldater legger en midlertidig bru for stridsvogner over Jordan-elven. (Illustrasjonsfoto: IDF)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

De tre landene bruker vannet i Jordan til vanning og drikkevann. I tillegg til at det er lite vann, er elva og området rundt ganske forurenset.

 

Bibelens elv

Jordan er Bibelens elv. Ifølge min databibel er ordet Jordan nevnt ca. 180 ganger i Bibelen, 15 av dem i Det nye testamentet. I den sørlige delen av Jordan gikk Israels folk over elva og inn i det lovede landet. Døperen Johannes døpte Jesus i Jordan-elva.

 

Overskudd på vann

Mesteparten av Israel er vannfattig, ørken og halvørken. Israel har slitt med vannmangel så lenge det har vært til. Men nå har Israel for første gang overskudd av vann. Det skyldes et hardt og målbevisst arbeid med store investeringer. Det dreier seg først og fremst om to faktorer; a) Gjenbruk av vann: 75 prosent av avfallsvannet blir brukt om igjen. B) Neste år vil 85 prosent av drikkevannet i Israel være avsaltet sjøvann. Og prosenten vil øke ytterligere. Summen av alt dette, og mye annet, er at Israel nå har mulighet for å gjennomføre miljøtiltak som tidligere var umulige.

 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltak for Jordan

150 millioner kubikkmeter vann skal tilbakeføres til Jordan, slik at vannføringen blir større. En følge av det er at man håper at turiststrømmen vil øke, særlig av kristne pilegrimer. Omtrent halvparten av de ca. 300.000 turistene som kommer til Israel hver måned, er kristne.

Regjeringen vil bruke store beløp på å rense opp elveløpet og områdene i tilknytning til det. Det skal bygges campingplasser og andre overnattingssteder.

Det skal bygges et renseanlegg for avfallsvann ved den sørlige enden av Gennesaretsjøen. Det skal forbedre vannkvaliteten.

I noen av områdene ligger det miner fra tida da det var konflikt mellom Israel og Jordan. Også dette skal det ryddes opp i. Gamle militære utposter skal bygges om til turiststeder.

 

Kilde: En artikkel fra Reuters gjengitt av Yediot Aharonot 21. juli 2012.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise