Vil gjenopplive Jordan-elva

Vannføringen i Jordan-elva er i dag bare 5 prosent av hva den en gang var. Nå kan man vasse over Jordan. Resten av vannet er avledet av Syria, Jordan og Israel.

Israelske ingeniørsoldater legger en midlertidig bru for stridsvogner over Jordan-elven. (Illustrasjonsfoto: IDF)
Israelske ingeniørsoldater legger en midlertidig bru for stridsvogner over Jordan-elven. (Illustrasjonsfoto: IDF)

De tre landene bruker vannet i Jordan til vanning og drikkevann. I tillegg til at det er lite vann, er elva og området rundt ganske forurenset.

 

Bibelens elv

Jordan er Bibelens elv. Ifølge min databibel er ordet Jordan nevnt ca. 180 ganger i Bibelen, 15 av dem i Det nye testamentet. I den sørlige delen av Jordan gikk Israels folk over elva og inn i det lovede landet. Døperen Johannes døpte Jesus i Jordan-elva.

 

Overskudd på vann

Mesteparten av Israel er vannfattig, ørken og halvørken. Israel har slitt med vannmangel så lenge det har vært til. Men nå har Israel for første gang overskudd av vann. Det skyldes et hardt og målbevisst arbeid med store investeringer. Det dreier seg først og fremst om to faktorer; a) Gjenbruk av vann: 75 prosent av avfallsvannet blir brukt om igjen. B) Neste år vil 85 prosent av drikkevannet i Israel være avsaltet sjøvann. Og prosenten vil øke ytterligere. Summen av alt dette, og mye annet, er at Israel nå har mulighet for å gjennomføre miljøtiltak som tidligere var umulige.

 

Tiltak for Jordan

150 millioner kubikkmeter vann skal tilbakeføres til Jordan, slik at vannføringen blir større. En følge av det er at man håper at turiststrømmen vil øke, særlig av kristne pilegrimer. Omtrent halvparten av de ca. 300.000 turistene som kommer til Israel hver måned, er kristne.

Regjeringen vil bruke store beløp på å rense opp elveløpet og områdene i tilknytning til det. Det skal bygges campingplasser og andre overnattingssteder.

Det skal bygges et renseanlegg for avfallsvann ved den sørlige enden av Gennesaretsjøen. Det skal forbedre vannkvaliteten.

I noen av områdene ligger det miner fra tida da det var konflikt mellom Israel og Jordan. Også dette skal det ryddes opp i. Gamle militære utposter skal bygges om til turiststeder.

 

Kilde: En artikkel fra Reuters gjengitt av Yediot Aharonot 21. juli 2012.

 

Forrige artikkelIndia og USA vil lære av Israels grensegjerde mot Egypt
Neste artikkelVar Christoffer Columbus jødisk?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no