Vann til Genesaret-sjøen

Vannstanden i Genesaret-sjøen har allerede steget over to meter denne vinteren, og det er håp om at vannet skal stige til sin øvre grense.

Turistbåt på Genesaretsjøen. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)
Turistbåt på Genesaretsjøen. (Arkivfoto: Conrad Myrland, MIFF)

Gjennom flere år har vannet i Genesaret-sjøen (Kinneret på hebraisk) i Galilea i Israel sunket. Det er innsjøen der hvor Jesus ifølge Det nye testamentet gikk på vannet (Matt 14:25-33) og hvor han stilte stormen (Matt 8:25-27).

Genesaret-sjøen er Israels største vannreservoar. Det er Middelhavs-klima i Israel. Det betyr at det vanligvis ikke regner fra april til oktober. I flere år nå har vannet sunket år for år. Vinterens regn har ikke vært nok til å erstatte det vannet Israel har brukt i løpet av året. Mange har fryktet at det ville utsette sjøen for en økologisk katastrofe, ved at det kunne lekke inn ulike typer forurensninger.

Men denne vinteren ser det ut for å bedre seg. Selv om Israel har hatt problemer på grunn av mye regn og uvær, med flom mange steder, er de fleste i hovedsak glad for nedbøren.

Per fredag 11. januar 2013 hadde nivået på Genesaret-sjøen steget med over 2 meter siden vinteren begynte, og vannspeilet var på 211,20 meter under havflata, meldte Yedioth Aharonoth. I tillegg er det beregnet at snøen som er falt i Jerusalem og mange andre steder, vil føre til en stigning på en halv meter til. I tillegg kommer naturligvis alt det regnet som vil falle resten av vinteren. – Det er håp om at vannet vil stige til sin øvre grense, slik at sjøen altså er full. Det er på 208,8 m under havet. Når den grensen blir nådd, åpner myndighetene en demning for å forhindre at det blir flom i området rundt sjøen.

 

Vann-årene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved siden av Genesaret-sjøen får Israel sitt ferskvann fra to kilder: Storstilt avsalting av sjøvann og fra akviferne, vannårer av bergarter som lagrer ferskvann.

En vinter som dette hjelper også godt på for å fylle opp akviferne. Men utbygging av veier, boliger, industri m.m. har forstyrret mange av vannårene slik at de blir fylt opp i mindre grad. Det er også mer forurensning enn før, noe ved at grunnvannet er blitt så lavt at sjøvann trenger inn og gjør vannet udrikkelig, noe ved forurensning fra jordbruket, industrien m.m.

Israel vil nok derfor, tross en slik regnvinter som denne tydeligvis er, trenge å beholde og utvide sin avsalting av sjøvann.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise