Overflod av vann gir mindre behov for avsalting

De to siste åra har det vært forholdsvis mye nedbør i Israel. Som et resultat kan avsaltingen av sjøvann skrus ned til bare 70 prosent av kapasiteten.

Regnet hamrer ned i en gate i Tel Aviv. (Foto: Ron Almog, flickr.com)
Regnet hamrer ned i en gate i Tel Aviv. (Foto: Ron Almog, flickr.com)

Den maksimale kapasiteten i Israel for å avsalte sjøvann er på 510 millioner kubikkmeter. I år vil man bare bruke 360 millioner, melder Jerusalem Post. Men skulle det komme tørrere år siden, har Israel kapasiteten til å mestre det uten problemer.

På grunn av det reduserte behovet for avsaltet vann, og på grunn av at de lokale vannverkene blir stadig mer effektive, ble prisen på vann redusert med 5 prosent fra 1. januar. Israel har også fått økt vanntilførsel ved å behandle brakkvann og avfallsvann bedre.

 

Vann til Jordan og PA
I desember undertegnet Israel en avtale med Jordan og det palestinske styret (PA) om at de skal kjøpe vann fra et avsaltingsanlegg som skal bygges i Akaba i Jordan. Anlegget skal produsere 80 millioner kubikkmeter ferskvann i året. Israel skal også bruke noe av dette vannet. I stedet skal Jordan få kjøpe mer av vannet fra Gennesaretsjøen.

 

Kilde: En artikkel av Sharon Udadin på jpost.com (Jerusalem Post) 2. januar 2014.

 

Forrige artikkelHer skal Sharon hvile ved siden av sin elskede Lily
Neste artikkelErna Solberg: – En sterk leder har gått bort
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no