– Israel bør beholde Jordan-dalen og Golan

Det er fremdeles sterke sikkerhetsgrunner til at Israel beholder kontrollen over Jordan-dalen og Golan, selv om det trekker seg ut av mye av Vestbredden ellers.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Det er fremdeles sterke sikkerhetsgrunner til at Israel beholder kontrollen over Jordan-dalen og Golan, selv om det trekker seg ut av mye av Vestbreddenellers.

Yosef Goell er mangeårig kommentator i israelske medier. Han tilhører Arbeiderpartiet. Det følgende bygger på en artikkel han hadde i Jerusalem Post 24. februar 2006.

Goell berømmer daværende statsminister Ariel Sharon fordi han var villig til å endre syn på jødiske bosetninger på Vestbredden og i Gaza. Tidligere har Sharon stått bak mange av bosetnngene, også i Gaza, og arbeidet sterkt for å fremme dem. Nå har han justert synet etter hva utviklingen har vist.

Goell støttet tilbaketrekningen fra Gaza, og han går inn for at Israel skal trekke seg ut av store deler av Vestbredden også. Men ikke alt. Det finnes jødiske bosetninger som Israel absolutt må beholde.

Goell mener for det første at Israel må beholde de bydelen i Jerusalem hvor det bor mange jøder, selv om de ligger utenfor det som var Israel førseksdagerskrigen i 1967.

Jordan-dalen
Men Israel bør også beholde Jordan-dalen. Der bor det i dag svært få palestinere. Goell mener at ikke bare bør palestinerne hindres i å flytte inn der. Men det bør også skje en stor bosetting av jøder i dette området. Det burde vært gjort for lenge siden, i stedet for at man har prioritert jøder i Gaza og i kjernen av Vestbredden.

Jordan-dalen er nemlig meget viktig for Israels sikkerhet. Det er blitt enda klarere i lys av at Hamas vant det palestinske valget. Ingen vet hvordan Irak er om noen år. Når de palestinske områdene er radikalisert og det lett kan bli et islamistisk styre i Irak, er det også en dødelig trussel mot staten Jordan og den – fremdeles – skjøre freden med dette landet.

At fiendtlige irakiske tropper kan delta i et stort angrep fra øst, i samarbeid med palestinerne, er ikke lenger så utenkelig som det har virket i det senere. [Goell nevner ikke at et shia-dominert Irak også rimeligvis vil ha et godt samarbeid med Iran.] Israel må fremdeles være forberedt på et storangrep fra øst.

Golan kommer i samme kategori. Av sikkerhetsgrunner må Israel heller ikke gi dette området tilbake til araberne (i dette tilfellet Syria), mener Goell.

 

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelIsraelske kampfly over Assads palass
Neste artikkelMubarak vil ha Hamas ut av Damaskus
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise