Er Vestbredden for liten til en stat?

Det finnes mange velfungerende stater i verden som er langt mindre i areal enn Vestbredden.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Dersom Yasser Arafat hadde akseptert Bill Clintons fredsplan i 2001 eller Mahmoud Abbas hadde akseptert Ehud Olmerts fredstilbud i 2008, kunne palestinerne fått sin stat på 93-97 prosent av Vestbreddens areal. Abbas og Olmert bekrefter begge at de så på kart med grenseforslag til en palestinsk stat i denne størrelsesorden.

Palestinske talsmenn klager over at Israel ikke har gitt palestinerne utsikter om å få en sammenhengde stat. Israelske bosetninger og “apartheid-veier” deler opp Vestbredden i “bantustater”, blir det hevdet. Opplysningene som palestinernes egen leder gir til Washington Post beviser at Israel så sent som i 2008 har gitt palestinerne tilbud om en sammenhengende stat på nesten hele Vestbredden. Problemet var bare at Abbas sa nei.

Sammenlignet med andre
Vestbreddens areal er 5.860 kvadratkilometer. Dersom Israel, i en endelig fredsavtale, skulle beholde så mye som 7 prosent av området, ville palestinerne ha sittet igjen med 5.450 kvadratkilometer.

Selv om dette arealet kun er en fjerdedel av Israels areal, er det mange velfungerende stater som er mye mindre. Her er en liste over noen relativt kjente:

Luxemburg
2.586 kv.km.
Færøyene
1.399 kv.km.
Hong Kong
1.092 kv.km.
Singapore
693 kv.km.
Andorra
468 kv.km.
Liechtenstein
160 kv.km.
San Marino
61 kv.km.
Monaco
2 kv.km.

Olmert sier han tilbød Abbas å kompensere landområdene Israel vil beholde på Vestbredden med landområder andre steder, og med en åpen korridor mellom Vestbredden og Gaza-stripen. Arealet til Gaza-stripen er 360 kvadratkilometer.

Til sammen kunne en palestinsk stat ha endt opp med et areal rundt 6220 kvadratkilometer. Dette tilsvarer 67 prosent av arealet til Kypros, 60 prosent av arealet til Libanon og 57 prosent av arealet til Kosovo.

Arafats avvisning av Israels fredstilbud i 2000/2001, de stadige angrepene fra Gaza-stripen etter tilbaketrekningen i 2005 og den siste avvisningen av Olmerts tilbud får de fleste israelere til å tenke at palestinerne ikke bare kjemper for en egen stat på Gaza-stripen og Vestbredden – de kjemper for at den eneste jødiske staten i verden skal få arabisk flertall. Dette målet kommer spesielt til uttrykk gjennom kravet om “rett til å vende tilbake” for 1948-flyktningene og deres millioner av etterkommere.

Kilde for arealtallene er The World Factbook fra CIA.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise