Israel fjerner kontrollposter

I løpet av de siste ukene har israelske forsvarsstyrker fjernet et stort antall bemannede kontrollposter langs hovedveiene på Vestbredden. Tiltaket gir den palestinske sivilbefolkningen langt større bevegelsesfrihet. I praksis kan palestinere nå kjøre mellom de største byene nord på Vestbredden uten noen sikkerhetssjekk.
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

De siste ukene har vi sett en dramatisk endring i Israels politikk når det gjelder veisperringer på Vestbredden, rapporterer Amos Harel og Avi Issacharoff i Ha’aretz.

Avviklingen av veisperringer går mye raskere etter at statsminister Benjamin Netanyahu kom til makten. Nedtrappingen i antall bemannede kontrollposter følger etter at palestinske sikkerhetsstyrker har gjort seriøse tiltak mot infrastrukturen til terrororganisasjonene Hamas og Islamsk Jihad på Vestbredden. Det er også et resultat av amerikanske press.

Ifølge Ha’aretz er det for øyeblikket kun ti fast bemannede veisperringer på veinettet mellom de palestinske byene på Vestbredden, og det er ikke på alle disse det blir gjennomført rutinemessige kontrollsjekker av kjøretøy. For halvannet år siden var det 35 bemannede kontrollposter i operasjon.

For en uke siden ble kontrollposten på hovedveien inn til Jeriko fjernet. Det gav byens innbyggere fri tilgang til hele Vestbredden.

For knappe tre uker siden ble det fjernet kontrollposter ved østlige innfartsårer til Kalkilya og Tulkarm. Det er fortsatt israelske soldater på stedene, men disse sjekker ikke palestinske kjøretøy, men passer på at ingen israelere kjører ulovlig inn i de palestinske byene. (Tidlig i den andre intifadaen måtte Israel innføre forbud for israelere mot å ta seg inn i palestinske byer, på grunn av sikkerhetsrisikoen.)

Fast kontroll av palestinske kjøretøy er også opphevet på hovedveien mellom Jenin og Nablus. Alle veisperringene rundt Nablus er fjernet, de siste for to uker siden. Israelske soldater i området passer på at israelske kjøretøy ikke kjører inn til den palestinske byen, men israelske arabere slipper inn i byen på fredager og lørdager.

Kontrollposten Za’atra er den eneste nord på Vestbredden hvor det fremdeles foregår fast kontroll av palestinske kjøretøyer, men palestinske øyenvitner opplyser at trafikken flyter gjennom uten større forsinkelser. Nå kan en biltur mellom Ramallah og Jenin gjennomføres på 90 minutt. For flere måneder siden tok det timesvis, ifølge Ha’aretz-journalistene.

Også fra sør til nord flyter trafikken mye lettere. Mellom Hebron og Jenin vil et palestinsk kjøretøy ble stanset maksimalt ved to kontrollposter for tilfeldig kontroll.

Beslutningen om å fjerne kontrollpostene ble tatt av brigaderene Noam Tivon og Yoav Mordechai fra IDF. Statsminister Benjamin Netanyahu, forsvarsminister Ehud Barak, forsvarssjef Gabi Ashkenazi og sikkerhetstjenesten Shin Bet har også gitt sin godkjennelse.

Den israelske regjeringen håper økt bevegelsesfrihet for palestinerne vil stimulere økonomien i området. Den har også bidratt til dette med å utstede flere hundre innreisetillatelser til Israel for palestinske forretningsfolk fra Vestbredden.

Et FN-organs siste oversikt over veihindringer og kontrollposter på Vestbredden var 630.

Hvorfor satte Israel opp kontrollposter på Vestbredden?

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise