Framgang for kvinner på Vestbredden

En feminin revolusjon finner sted på Vestbredden, rapporterer Ali Waked i Yedioth Aharonoth.

Arabiske kvinner har tradisjonelt stått utenfor arbeidslivet, og har fortsatt problemer med å få ledende stillinger. Æresdrap på kvinner har knapt blitt straffet, og kvinnenes vitneutsagn i rettssaker har heller ikke hatt like stor tyngde som en manns vitneutsagn.

Nisaa Fm
Men det er endringer i luften – i hvert fall på Vestbredden. Litt etter litt får kvinnene større plass i arbeidslivet, og de inntar stadig viktigere jobber både i privat næringsliv og i det offentlige.

Et ferskt eksempel på denne endringen er etableringen av det som trolig er den første feminine radiostasjonen i Midtøsten – Nisaa FM.

Seks timer om dagen sender den lille radiokanalen ut signaler fra sine kontorer i Ramallah. De tilbyr programmer dedikert til palestinske kvinner. Tjue personer arbeider for å påvirke den palestinske agendaen, særlig i kvinnespørsmål. De presenterer både kvinnelige suksesshistorier og tar opp de vanskelige områdene der kvinnene fortsatt er undertrykt i samfunnet. Målet er etter hvert å sende radio 24 timer i døgnet.

Æresdrap er drap
Et annet tegn på forbedring av kvinnenes stilling i samfunnet er i rettsvesenet. Inntil nylig var “æresdrap” en ting som ikke ble motarbeidet av de palestinsek selvstyremyndighetene. En mann som drepte sin kone ville kanskje få seks måneders fengsel, mens en kvinne som drepte sin mann risikerte dødsstraff. Selv lovtekstene formildet straffene for menn som hadde blitt brakt i skam. Lovtekstene har nylig blitt endret. Et æresdrap anses nå som et vanlig mord.

– Framgang gir mer motstand
Den kvinnelige turistministeren i PA-regjeringen, Khouloud Daibes, er positiv til utviklingen i kvinners situasjon, men også realistisk.

– Vi er vitne til en situasjon der vi bryter oss løs fra konvensjonene. Det er ikke alltid uten motstand fra mennenes side, men befolkningen begynner definitivt å forstå vår tilstedeværelse. Det er åpenbart for meg at jo mer framgang vi skaper, desto hardere vil motstanden bli fra mennene som føler at de blir plassert på sidelinjen. Men responsen er for det meste positiv. Vårt arbeid vil fortsette, og vi stopper ikke her, forklarer hun.

– Det er på tide for kvinner å få det de fortjener og motta innflytelsesrike stillinger, så sant de er verdige å få dem, legger Daibes til.

Lang vei fram
Likevel er veien lang mot full likestilling. I dag er kun 14 prosent av kvinnene i arbeid, selv om mange av dem har innflytelsesrike stillinger. Fem av 24 ministere i PA-regjeringen er kvinner. To kvinner er ordførere, blant annet i den viktigste byen Ramallah. I tillegg har kvinner nylig blitt sjef for en politistasjon og PAs statistiske sentralbyrå.

Forrige artikkelMistenkt i Galant-saken arrestert
Neste artikkelOppfordrer Irans folk til å protestere
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no