Bosettere slo opp telt i Hebron

Bosettere som hevder de er de lovlige eierne av en eiendom i Hebron, sier de kommer til å bo i teltet inntil de får lov til å komme inn i hjemmet sitt igjen.

Et bosetterflagg i Hebron med påskriftet
Et bosetterflagg i Hebron med påskriftet "Adonia Hu HaMelech" (Gud er kongen). (Foto: Jeremy Price)

Bosetterne som ble kastet ut av det såkalte  «Machpelah-huset» i Hebron forrige uke, slo opp et telt næreeiendommen torsdag. Deres intensjon er å bli boende i teltet inntil de får tillatelse til å komme inn i hjemmet igjen.

– Forsvarsministere lovet oss at etterforskningen kommer til å være over innen en måned, og vi kommer til å sitte her inntil han oppfyller løftet sitt, sa en av bosetterne til Yedioth Aharonoth.

Gruppen har som plan å holde Pesach-måltid og andre aktiviteter i teltet for å øke presset på forsvarsminister Ehud Barak.

Forbud mot å bo i huset
Machpelah-huset ble et omstridt sted etter at dusinvis med bosettere tok bolig i huset sist uke. Bosetterne hevder de kjøpte det fra en palestinsk mann. Palestineren på sin side, hevder at en slik avtale ikke har funnet sted. Forsvarsdepartementet har forbudt bosetterne å fortsette å bo på eiendommen og området ble erklært å være en lukket militær sone.

Den sivile administrasjonen beordret bosetterne å forlate hjemmet innen sist onsdag klokken tre, fordi de mener deres tilstedeværelse er uautorisert og en forstyrrelse av offentlig ro.

– En delikat status quo er opprettholdt mellom den israelske og den palestinske befolkningen i Hebron.Den forhinder friksjon mellom befolkningsgruppene som kunne komme til å skade beboerne, sasiviladministrasjonen. Bosetterne sa seg uenige i ordren, og sa at siviladministrasjonen aldri så på lovligheten av eiendomskjøpet.

Kastet ut, men vil kjempe
Onsdag ettermiddag kom politiets spesialstyrker og kastet ut beboerne. De aller fleste forlot boligen på en rolig måte. De få som nektet å forlate boligen ble fysisk båret ut. De har derimot ingen intensjon omå gi opp kampen til boligen.

– Vi kommer ikke til å forlate området. Vi kommer til å ha en offentlig gudstjeneste her, som er vår rett. Og, vi har satt opp et telt her, som hæren har bedt oss om å ta ned. Vi kommer til å fortsette protestene våre. Det er en skam at det finnes folk som går i mot jøder, sa en av bosetterene.

Forrige artikkelIDF øker militær tilstedeværelse i sør
Neste artikkelIsraelere jobber mer enn OECD-snittet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag