Meridor vil ha byggestans

Likuds visestatsminister Dan Meridor ønsker seg en mer "rasjonell politikk" når det gjelder bosetningene på Vestbredden.
Det israelske regjeringsmedlemmet Dan Meridor mener
Det israelske regjeringsmedlemmet Dan Meridor mener "hele området" tilhører jødene, men at det eneste realistiske er å gi bort landområder til palestinerne. (Foto: Jewish Agency for Israel)

Ifølge visestatsminister og etterretnings- og atomenergiminister Dan Meridor bør Israel stanse all byggeaktivitet i bosetningene på den østlige siden av sikkerhetsbarrieren, foruten de største bosetningsblokkene.

Han hevder det nåværende fraværet av palestinsk terror kan skape «en illusjon» blant israelere om at situasjonen er bærekraftig over lengre tid.

– Det er den ikke. Dette er ikke normalen. Vi må endre ting, sier han til Times of Israel.

Ikke frys bygging over alt
Derfor mener han det må komme på plass en byggestans som kan skape tillit hos de palestinske selvstyremyndighetene. Men han ønsker ikke å stanse byggingen i områder som uansett vil havne på israelske hender etter en eventuell fredsavtale med palestinerne.

– Ikke frys byggingen i Jerusalem eller Ma’ale Adumim (stor bosetning rett utenfor hovedstaden) eller andre liknende steder. Men ikke bygg over alt, fordi det er det mest skadelige av alle ting i verden vi kan gjøre mot oss selv. For folk sier: «Dere tilbyr palestinerne  en stat, men dersom dere bygger selv over alt, da mener dere det egentlig ikke», sier Meridor.

Må forsvare bosetningsblokkene
Likud-ministeren ønsker derfor at Israel skal rette alt sitt fokus, «vår energi og våre ressurser» på å overbevise verdenssamfunnet om at de store bosetningsblokkene innenfor sikkerhetsbarrieren må tilhøre dem.

– Jeg tror vi er nær å lykkes med det. For [USAs] president Barack Obama snakket om utveksling av landområder, ikke en israelsk tilbaketrekning til fredslinjene fra 1967. Og Bush snakket om det samme. Så vi ser allerede en grunnleggende forståelse for dette paradigmet. [Den palestinske staten] kommer ikke til å følge 67-linjene. Ikke tale om. Grensene vil bli annerledes. Men dersom vi bygger over alt, da taper vi. Selv om vi ikke har noen avtale med palestinerne nå, er vi nødt til å føre en rasjonell politikk, argumenterer Meridor.

Innhentet av virkeligheten
Meridor mener hele det britiske Palestina-mandatet på vestsiden av Jordan-elven tilhører jødene, men at han er realist.

– Hele landet er historisk sett jødisk. Dette står jeg fast på og det er virkelig det jeg mener. Men virkeligheten nå er at vi kan ikke få alt av det og fortsatt forbli en demokratisk og en jødisk stat. Det er derfor vi må gi bort, og jeg er klar til å gi bort, sier Meridor.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise