Vann på Vestbredden

Den israelske siviladministrasjonen for Judea og Samaria har utgitt et faktahefte om vannsituasjonen på Vestbredden. Israel gir mer vann til palestinerne enn tidligere inngåtte avtaler tilsier, konkluderer rapporten.
(Illustrasjonsfoto: Ein Samia, hentet fra rapporten)
(Illustrasjonsfoto: Ein Samia, hentet fra rapporten)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

På seks A4-sider svarer siviladministrasjonen på en rekke spørsmål relatert til vann. Vi har tatt med en kortversjon av svaret på de mest sentrale spørsmålene.

Hvor mye vann er det i Israel og på Vestbredden? 1.433 millioner kubikkmeter.

Hvordan blir vannet delt? Etter Oslo-avtalen fra 28. september 1995.

Hvor mye vann har palestinerne krav på etter avtalen? 227 millioner kubikkmeter.

Hvor mye drikkevann har palestinerne tilgang til? 248 millioner kubikkmeter. Palestinerne bruker 124 kubikkmeter per person av naturlig ferskvann. Israel bruker 150 kubikkmeter per person. (Israel dekker inn høyere totalt vannforbruk med omfattende avsaltning og gjenvinning av vann.)

Hvor mye ferskvann bruker palestinerne? 190 kubikkmeter per år.

Hvor tilgjengelig er vannet for palestinerne? I 1967 var 10 prosent av palestinske husholdninger tilknyttet vann-nett. I dag er prosentsatsen 95. Palestinske byer på Vestbredden har bedre tilgang til vann enn innbyggere i Amman og Damaskus.

Stjeler bosettere vann fra palestinere? Nei.

Bruker Israel palestinsk vann? Nei.

Beholder Israel kontrollen på Vestbredden på grunn av vanntilgangen? Nei. Israels forbruk av ferskvann fra fjell-aquiferen er betydelig lavere enn i 1967. I 1967 var Israels totale forbruk av naturlig ferskvann 1411 millioner kubikkmeter per år. I 2009 var forbruket redusert til 1040 millioner kubikkmeter.

Trenger Israel Vestbredden for å ha tilgang til underjordiske vannreservoarer? Nei. Reservoarene ligger under både Israel og Vestbredden, største delen under Israel.

Er det vanskelig for palestinere å få bore brønnner? Nei, prosessen er den samme for israelere som ønsker å bore brønner.

Respekterer Israel Oslo-avtalen når det gjelder vann? Ja, Israel overoppfyller Oslo-avtalen.

Les den fullstendige rapporten her. (PDF)

Oppdatering 11. april 2013: .Se også en sveitsisk doktoravhandling fra 2012 hvor det kommer fram at palestinske selvstyremyndigheter bruker anklager om vann som et politisk våpen mot Israel. Mye av anklagene har ikke hold i virkeligheten. Kort referat her, full versjon her.

 


Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJerusalems hellige steder på 60 sekund
Neste artikkelEt korrektiv til det norske bildet av Israel og palestinerne
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise