Nytt palestinsk feministparti dannet

“Ved å delta, kan vi”, er navnet på det siste politiske partiet i de palestinske områdene, som fokuserer på kvinnesaker.

Illustrasjon: Oxfam International
Illustrasjon: Oxfam International

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Det nærmer seg det palestinske kommunevalget, som skal avholdes på Vestbredden og Gaza-stripen neste måned. I Hebron har en gruppe politikere dannet et lokalparti helt utenom det vanlige. “Ved å delta, kan vi” er nemlig et fullt og helt feministisk kvinneparti. På valglisten deres finnes ikke en eneste mann.

– Tradisjonelt ønsker menn her at kvinnene deres skal bli værende hjemme. Og dersom de tillater dem å arbeide, sender de dem til tradisjonelle jobber som læreryrket. Men vi ønsker av kvinnene skal strekke seg lenger, og arbeide i alle mulige jobber som menn kan jobbe i, forklarer partileder Maysoun Qawasmi.

90 prosent ledighet
Til lokalvalget stiller “Ved å delta, kan vi” med elleve kandidater på listen sin. Qawasmi opplyser til Ha’aretz at dersom de lykkes med å oppnå betydelig støtte fra kvinnene i byen, vil de opprette et nasjonalt parti som kan kjempe om seter i den palestinske nasjonalforsamlingen. (Den dag det eventuelt kommer et nytt valg, valget er utsatt en rekke ganger.)

Det ferske lokalpartiet har litt av en jobb foran seg. Arbeidsledigheten blant kvinner på Vestbredden er hele 84 prosent, mens den i Hebron er så høy som 90 prosent. Men selv har de tro på at de kan være med å endre det palestinske samfunnets holdning til kvinner.

– Kvinner kan gjøre det umulige mulig, sier den 38 år gamle fraskilte fembarnsmoren Asma Deis, som står på listen for “Ved å delta, kan vi”.

Forrige artikkelHer er annonsen som Klassekampen nekter å trykke
Neste artikkel– Islam er klare for fred med Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no