Sender planer for E1-området ut på høring

Etter grønt lys fra regjeringen i forrige uke, har det øverste byggeplanleggingsrådet sendt en arealplan for 3.500 nye boliger i E1-området på Vestbredden ut på høring.

På grunn av internasjonalt press har Israels regjering de siste årene holdt tilbake planarbeid for E1-området som ligger mellom Jerusalem og bosetningsblokken Ma’aleh Adumim på Vestbredden. Etter at palestinerne gikk til FN og fikk status som observatørstat har lyset skiftet til grønt. Det øverste byggeplanleggingsrådet for Judea og Samaria sendte onsdag ut den første arealplanen til høring.

Utbygging i E1 er omstridt fordi den vil kunne isolere arabiske bydeler i Øst-Jerusalem fra palestinske byer på Vestbredden. Fra israelsk side er utbyggingen viktig for å knytte bånd østover mot bosetningsblokken Ma’aleh Adumim, som det er bred konsensus i Israel om å beholde i en fredsløsning.

Noen kritikere hevder at israelsk bygging i E1 vil dele Vestbredden i to, i en nordlig og en sørlig del. Israelske talsmenn påpeker at tunneler og veier kan bygges gjennom området i nord-sør retning, og at det også er en bred landstripe øst for Ma’aleh Adumim som kan bli del av en framtidig palestinsk stat. Denne landstripen er omlag like bred som Israel er på det smaleste mellom grensen til Vestbredden og Middelhavet, uten at det har fått de samme kritikerne til å klage over at Israel er delt i to på midten.

Hagit Ofran fra den venstreorienterte organisasjonen Peace Now mener E1-bygging kan være spikeren i kisten for en mulig tostatsløsning.

– Regjeringen i Israel straffer slett ikke palestinerne ved å bygge der, men de straffer Israel ved å skape hindre for en fredsløsning, sier hun til Jerusalem Post.

Talsmann for den israelske regjeringen, Mark Regev, har uttalt at Jerusalem mener deres tiltak mot PA har vært svært forsiktige.

At en arealplan er lagt ut på høring, i første omgang med 60 dagers høringsfrist, betyr ikke at gravemaskinene begynner i E1 i morgen. Dersom palestinerne kommer til forhandlinger kan israelske myndigheter med letthet stanse planarbeidet.

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkelLar Israel tale
Neste artikkelHvorfor fortsetter Israel å bygge?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no