– Bosetninger er ikke hovedhinder for fred

En begrenset utbygging i bosetningene betyr ikke at en palestinsk stat ikke kommer til å bli etablert, påpeker den amerikanske hovedstadsavisen Washington Post i en lederartikkel.

Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)
Utkanten av Israels tredje største bosetningsblokk, Ma'ale Adumim, som ligger i nærheten av Jerusalem. (Foto: Decode Jerusalem)

Ifølge Washington Post var statsminister Benjamin Netanyahus beslutning i desember om å tillate byggeplanlegging i omstridte bosetninger på Vestbredden alt annet enn produktivt i kampen for fred i Midtøsten. Men det samme mener de gjelder for palestinernes initiativ i FN for å få oppgradert sin status. Forskjellen er at byggeplaner i bosetningene vekker til live to gamle myter om fredsprosessen, hevder avisen:

1. At bosetningene er hovedhindringen på veien mot en fredsavtale.
2. At videre utbygging i bosetningene umuliggjør etableringen av en palestinsk stat.

Disse mytene, måten det internasjonale samfunnet bruker dem på og det mediefokuset mytene skaper, er hovedårsaken til at PA-president Mahmoud Abbas krever full byggestans før han innleder forhandlinger med Israel. Skal fredsprosessen ha noen mulighet til å bevege seg framover, mener Washington Post at FNs sikkerhetsråd må presse Abbas til å oppgi dette forhåndskravet, samtidig som det internasjonale samfunnet selv stanser sin “overopphetede” retorikk.

Bygger der de får lov
For sannheten er at Israel allerede i 1993, da Oslo-avtalen ble undertegnet, oppgav sin politikk om å forhindre en palestinsk stat gjennom bygging av bosetninger, påpeker de. Siden den gang har den byggeaktiviteten som har blitt gjort, foregått i bosetninger som også PA har vært enige om at vil havne på israelsk side etter forhandlingene. Det samme gjelder de bydelene i Jerusalem der myndighetene godkjente byggeplaner i forrige måned. I 2008, i direkte forhandlinger med Israel, signaliserte PA at disse bydelene skulle forbli en del av Israel i en grensedragning.

Slik situasjonen er, vil 80 prosent av de 500.000 bosetterne kunne bli inkludert i selve Israel, dersom landet annekterer kun 4 prosent av Vestbredden, har en rapport fra S. Daniel Abraham Center for Middle East Peace slått fast.

Så oppskriften til Washington Post er klar: Stans det internasjonale fokuset på bosetninger som det største av alle onder i fredsprosessen og mulighetene for fred vil øke.

Forrige artikkel– PA-tortur svært utbredt
Neste artikkel– Drepte du en jøde, var det en god gjerning
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no