Israel avviser FN-rapport

Israel mishandler palestinske mindreårige på Vestbredden, ifølge en ny FN-rapport. Utenriksdepartementet avviser den som useriøs.

Opprør i Bil'in i 2011. (Illustrasjon: IDF)
Opprør i Bil'in i 2011. (Illustrasjon: IDF)

FN-rådet for barns rettigheter har publisert en rapport om situasjonen for mindreårige palestinere. Israel blir anklaget for å “mishandle” barn på Vestbredden, IDF for å praktisere tortur mot dem og for å nekte dem grunnleggende menneskerettigheter i fengsel.

– Vi uttrykker vår dypeste bekymring over den torturen og mishandlingen av palestinske barn som arresteres, straffeforfølges og blir holdt igjen av militæret og politiet, påstår rapporten.

IDF og israelsk politi skal “systematisk” ta i bruk “fysisk og psykisk vold, ydmykelser, ansiktshetter” når de arresterer barn midt på natten, hevdes det. Den anklager også soldater for å bruke palestinske barn som skjold i ulike situasjoner.

Utenriksdepartementets talsmann, Yigal Palmor, avviser rapporten som useriøst, særlig siden Israel ikke har blitt konsultert underveis.

– [Den ble] forfattet uten noen form for konsultasjon med oss, uten noe etterforskningsarbeid og uten å be om våre innspill. Det er åpenbart at dette ikke er en rapport som forsøker å forbedre verdier eller fangenes kår. Den er der bare for å lage bråk, så slik vil vi også behandle den, forklarer han til Times of Israel.

Palmor henviser til en rapport fra UNICEF om det samme temaet fra mars, som Israel umiddelbart omfavnet. Israelske myndigheter ble både kraftig kritisert og hyllet, etter å ha vært delaktig med sin side av saken underveis.

– Vi var partnere i arbeidet med den rapporten, fortsetter han.

– Det er synd at en FN-rapport brukes til simpel undergraving […] vi kommer til å ignorere denne bakgrunnsstøyen og fortsette arbeidet med seriøse organisasjoner som sørger for faktiske forbedringer. Som ikke ønsker bare å skape overskrifter og undergrave Israel.

Ingen av de to rapportene tar for seg mishandling av palestinske barn fra PA-myndighetenes side.

Forrige artikkelHamdallah går av i protest
Neste artikkelGolda Meirs fredsforslag
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no