Hauser: – Evakuering av bosetninger er fantasitenking

Statsminister Benjamin Netanyahus rådgiver Zvi Hauser (midten av bildet) mener det er helt urealistisk å evakuere bosetningene på Vestbredden.

Storbritannias ambassadør Matthew Gould (t.h.) og hans kone Celia (t.v.), i samtale med Netanyahus fremste rådgiver Zvi Hauser. (Foto: UK in Israel, flickr.com)
Storbritannias ambassadør Matthew Gould (t.h.) og hans kone Celia (t.v.), i samtale med Netanyahus fremste rådgiver Zvi Hauser. (Foto: UK in Israel, flickr.com)
Denne artikkelen er en gave til deg fra medlemmene i Med Israel for fred (MIFF). Hvis også du blir medlem, kan vi nå ut med sannheten om Israel til enda flere. Er du medlem allerede, håper vi du vil verve en venn nå. Klikk her for å gå til registreringsskjema. Medlemskap er gratis ut året!

Hauser er en av de mest betrodde rådgiverne til Netanyahu. Han tror at dersom en fredsavtale med PA kommer på plass og Israel må evakuere 150.000 bosettere, vil det være “fantasitenkning”. Det vil splitte hele det israelske samfunnet i to, advarer han.

Til Ha’aretz sier han at verden må slutte å tro at Israel kommer til å trekke seg tilbake.

– Jødenes tilknytning til Judea og Samaria (Vestbredden) er ikke i nærheten av å likne franskmennenes [manglende] tilknytning til Algerie, eller britenes tilknytning til Falklandsøyene. Vi snakker om et formativt territorium for det jødiske folk og den jødiske siviliasjon, som staten Israel vokste ut av […] Tiden er inne for å forstå at det ikke kommer til å bli noen masseevakuering av bosettere her, fordi det heller ikke trengs, er hans påstand.

Rådgiver Hauser mener at det som trengs, er midlertidige avtaler med PA som gjør at partene kan “prøve seg fram” i forhold til hva som viser seg å fungere.

– Situasjonen, som endrer seg hele tiden radikalt, gjør det nødvendig med langsiktige, reversible midlertidige avtaler, som vil forplikte oss på å ta hjerteskjærende beslutninger kun dersom de viser seg å virke, sier Hauser, som mener en endelig sluttstatusavtale med PA “er umulig”.

– Bosetninger ikke problemet
Da statsminister Benjamin Netanyahu møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon fredag, var budskapet noe av det samme, opplyser Times of Israel. De israelske bosetningene er ikke kjernen i denne konflikten, uttrykte han, men den manglende viljen PA har til å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

– Vi er nødt til å komme til kjernen av problemet. Og kjerneproblemet var og er at PA nekter å anerkjenne Den jødiske stat innenfor noen form for grenser. Det har ikke å gjøre med bosetninger. Det er et spørsmål som må løses, men det er ikke grunnen til at konflikten fortsetter, hevdet han på en felles pressekonferanse.

Forrige artikkelHvem er de 26 frigjorte fangene?
Neste artikkelStor økonomisk vekst “ut av det blå”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -