Hauser: – Evakuering av bosetninger er fantasitenking

Statsminister Benjamin Netanyahus rådgiver Zvi Hauser (midten av bildet) mener det er helt urealistisk å evakuere bosetningene på Vestbredden.
Storbritannias ambassadør Matthew Gould (t.h.) og hans kone Celia (t.v.), i samtale med Netanyahus fremste rådgiver Zvi Hauser. (Foto: UK in Israel, flickr.com)
Storbritannias ambassadør Matthew Gould (t.h.) og hans kone Celia (t.v.), i samtale med Netanyahus fremste rådgiver Zvi Hauser. (Foto: UK in Israel, flickr.com)

Hauser er en av de mest betrodde rådgiverne til Netanyahu. Han tror at dersom en fredsavtale med PA kommer på plass og Israel må evakuere 150.000 bosettere, vil det være «fantasitenkning». Det vil splitte hele det israelske samfunnet i to, advarer han.

Til Ha’aretz sier han at verden må slutte å tro at Israel kommer til å trekke seg tilbake.

– Jødenes tilknytning til Judea og Samaria (Vestbredden) er ikke i nærheten av å likne franskmennenes [manglende] tilknytning til Algerie, eller britenes tilknytning til Falklandsøyene. Vi snakker om et formativt territorium for det jødiske folk og den jødiske siviliasjon, som staten Israel vokste ut av […] Tiden er inne for å forstå at det ikke kommer til å bli noen masseevakuering av bosettere her, fordi det heller ikke trengs, er hans påstand.

Rådgiver Hauser mener at det som trengs, er midlertidige avtaler med PA som gjør at partene kan «prøve seg fram» i forhold til hva som viser seg å fungere.

– Situasjonen, som endrer seg hele tiden radikalt, gjør det nødvendig med langsiktige, reversible midlertidige avtaler, som vil forplikte oss på å ta hjerteskjærende beslutninger kun dersom de viser seg å virke, sier Hauser, som mener en endelig sluttstatusavtale med PA «er umulig».

– Bosetninger ikke problemet
Da statsminister Benjamin Netanyahu møtte FNs generalsekretær Ban Ki-moon fredag, var budskapet noe av det samme, opplyser Times of Israel. De israelske bosetningene er ikke kjernen i denne konflikten, uttrykte han, men den manglende viljen PA har til å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

– Vi er nødt til å komme til kjernen av problemet. Og kjerneproblemet var og er at PA nekter å anerkjenne Den jødiske stat innenfor noen form for grenser. Det har ikke å gjøre med bosetninger. Det er et spørsmål som må løses, men det er ikke grunnen til at konflikten fortsetter, hevdet han på en felles pressekonferanse.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise