Mizrahi mener Israel må ha egne soldater i Jordan-dalen

– En utenlandsk militærstyrke vil ikke være i stand til å hindre utskyting av raketter eller infiltrering av terrorister. Derfor må Israel fortsatt ha kontroll over sikkerheten i Jordan-dalen, mener general Avi Mizrahi.

Avi Mizrahi. (Foto: Dovrot Mazi, Wikimedia Commons)
Avi Mizrahi. (Foto: Dovrot Mazi, Wikimedia Commons)

Avi Mizrahi er general i Israels reservestyrker. Han ledet tidligere IDFs sentralkommando, som har ansvaret for den israelske kontrollen over Vestbredden. Søndag 22. desember sier Mizrahi til Times of Israel at israelske styrker i Jordan-dalen vil ha to hovedoppgaver – å forhindre trusselen om raketter skutt mot Israel fra Vestbredden, slik den har vært og er fra Gaza, og å forhindre smugling av eksplosiver, mennesker og utstyr over grensen fra Jordan.

Mizrahi avviser muligheten for at en annen utenlandsk militærstyrke kan gjøre denne jobben.

– Vi kan ikke stole på utenlandske styrker. Historien har vist at hver gang utplasseringen av utenlandske styrker har vært forsøkt i en eller annen form, har resultatet på bakken ikke vært slik vi ønsket. Vi kan kun stole på oss selv, sier han.

Den arabiske liga avviste lørdag 21. desember den amerikanske sikkerhetsplanen som USAs utenriksminister John Kerry oversendte israelske og palestinske myndigheter tidligere denne måneden. Den foreslåtte planen skal innebære aksept for en midlertidig israelsk militær tilstedeværelse i Jordan-dalen i en periode på flere år etter inngått avtale.

Ifølge meldingene skal ett av hovedpunktene i planen være at israelske og palestinske styrker i fellesskap skal bemanne en serie med grensepasseringer mellom Jordan og Vestbredden. Selve grensen skal være under israelsk kontroll, men med et lite og symbolsk palestinsk nærvær. I en eventuell fremtidig periode med stabilitet og gjensidig tillit, vil Israel kunne overføre mer ansvar til palestinske myndigheter.

Ifølge planen skal USA i tillegg ha tilbudt ekstra sikkerhet ved å overvåke grensen med droner og annen høyteknologi for å gi sanntids etterretningsinformasjon om mulige terrortrusler eller annen ulovlig grenseaktivitet. Det har kommet meldinger om at de palestinske myndighetene avviste planen tidligere denne måneden. Selv om PA senere har benektet dette, er det kjent at de bestemt motsetter seg enhver israelsk militær tilstedeværelse i Jordan-dalen eller noe sted i deres påtenkte stat.

 

Forrige artikkel– Fremtiden for oss kristne her på Vestbredden er svært mørk
Neste artikkelAUFs løgnfulle julehilsen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016.