Anbefaler ensidig tilbaketrekning om forhandlinger ikke fører fram

Amos Yadlin (t.h.), tidligere leder for den militære etterretningen, mener Israel bør vurdere en “koordinert ensidig tilbaketrekning” på Vestbredden dersom forhandlinger ikke fører fram.

USAs tidligere forsvarssjef Mike Mullen (f.v.), Israels tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi og tidligere etterretningssjef i IDF, Amos Yadlin. (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv, flickr.com)
USAs tidligere forsvarssjef Mike Mullen (f.v.), Israels tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi og tidligere etterretningssjef i IDF, Amos Yadlin. (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv, flickr.com)

De fleste observatører ser ikke ut til å vente noe gjennombrudd i forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene før forhandlingsperioden går ut i april. PA-president Mahmoud Abbas står knallhardt fast på krav som er helt uakseptable for nesten alle jøder i Israel.

Også Yadlin mener sjansene for suksess er “veldig små”, derfor mener han Israel bør ha en Plan B. Palestinernes Plan B er å sette i gang en diplomatisk krig mot Israel i stor stil, og krav om boikott og isolasjon vil ytterligere forsterke seg.

Utveien som Yadlin foreslår for Israel, er å gjennomføre en “koordinert, ensidig” tilbaketrekning på Vestbredden til linjer som er passende. Han innrømmer at israelere har dårlige erfaringer med ensidige tilbaketrekninger etter Gaza i 2005 og Sør-Libanon i 2000, “men det er ikke nødvendigvis en dårlig strategi” hvis det blir gjort på riktig måte, argumenterer den tidligere etterretningssjefen.

Ved en ensidig tilbaketrekning på Vestbredden mener Yadlin at Israel bør beholde kontroll over 15 prosent av området. I vest bør grensen gå langs traséen for sikkerhetsbarrieren og i øst bør Israel beholde kontroll over Jordan-dalen, sier han. En lekse Yadlin mener Israel bør lære fra tilbaketrekningen fra Gaza, er at det er en feil å trekke seg ut fra hundre prosent av landområdene, for da er det ikke lenger  noen motivasjon for den andre siden til å forhandle.

En slik ensidig tilbaketrekning bør bare foretas etter at Israel har kommet med sjenerøse tilbud i forhandlinger, og disse er blitt avvist, mener han. Israel må også sikre støtte for tiltaket fra USA og de store europeiske landene.

Kilde: Jerusalem Post

 

Forrige artikkel– Palestinerne ser på utslettelse av jødene som en realistisk mulighet
Neste artikkelHvorfor kulturboikott garanterer at det ikke vil bli fred
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.