Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Anbefaler ensidig tilbaketrekning om forhandlinger ikke fører fram

USAs tidligere forsvarssjef Mike Mullen (f.v.), Israels tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi og tidligere etterretningssjef i IDF, Amos Yadlin. (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv, flickr.com)
USAs tidligere forsvarssjef Mike Mullen (f.v.), Israels tidligere forsvarssjef Gabi Ashkenazi og tidligere etterretningssjef i IDF, Amos Yadlin. (Illustrasjon: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv, flickr.com)
Amos Yadlin (t.h.), tidligere leder for den militære etterretningen, mener Israel bør vurdere en "koordinert ensidig tilbaketrekning" på Vestbredden dersom forhandlinger ikke fører fram.

De fleste observatører ser ikke ut til å vente noe gjennombrudd i forhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene før forhandlingsperioden går ut i april. PA-president Mahmoud Abbas står knallhardt fast på krav som er helt uakseptable for nesten alle jøder i Israel.

Også Yadlin mener sjansene for suksess er «veldig små», derfor mener han Israel bør ha en Plan B. Palestinernes Plan B er å sette i gang en diplomatisk krig mot Israel i stor stil, og krav om boikott og isolasjon vil ytterligere forsterke seg.

Utveien som Yadlin foreslår for Israel, er å gjennomføre en «koordinert, ensidig» tilbaketrekning på Vestbredden til linjer som er passende. Han innrømmer at israelere har dårlige erfaringer med ensidige tilbaketrekninger etter Gaza i 2005 og Sør-Libanon i 2000, «men det er ikke nødvendigvis en dårlig strategi» hvis det blir gjort på riktig måte, argumenterer den tidligere etterretningssjefen.

Ved en ensidig tilbaketrekning på Vestbredden mener Yadlin at Israel bør beholde kontroll over 15 prosent av området. I vest bør grensen gå langs traséen for sikkerhetsbarrieren og i øst bør Israel beholde kontroll over Jordan-dalen, sier han. En lekse Yadlin mener Israel bør lære fra tilbaketrekningen fra Gaza, er at det er en feil å trekke seg ut fra hundre prosent av landområdene, for da er det ikke lenger  noen motivasjon for den andre siden til å forhandle.

En slik ensidig tilbaketrekning bør bare foretas etter at Israel har kommet med sjenerøse tilbud i forhandlinger, og disse er blitt avvist, mener han. Israel må også sikre støtte for tiltaket fra USA og de store europeiske landene.

Kilde: Jerusalem Post

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart