Ingen vei tilbake

Hva skal Israel gjøre dersom landet blir angrepet fra Vestbredden etter en tilbaketrekning? “Verden vil aldri tillate at Israel tar tilbake noe territorium,” påpeker Barry Shaw ved Netanya Academic College.

Nå kontrollerer IDF største deler av Vestbredden, og det hindrer angrep. Hva skjer om angrepene begynner etter at IDF trekker seg tilbake? Vil Israel få forståelse for å ta tilbake kontrollen? (Illustrasjonsfoto: IDF)
Nå kontrollerer IDF største deler av Vestbredden, og det hindrer angrep. Hva skjer om angrepene begynner etter at IDF trekker seg tilbake? Vil Israel få forståelse for å ta tilbake kontrollen? (Illustrasjonsfoto: IDF)

Dersom det skulle bli en omfattende avtale mellom Israel og palestinske selvstyremyndigheter, vil det etter alt å dømme bety at israelske styrker trekker seg ut av store områder av Vestbredden.

Den israelske skribenten Barry Shaw spør seg hva som vil skje dersom palestinerne i framtiden tar i bruk landområdene de får kontroll over til å angripe Israel.

“Hva om det palestinske lederskapet følger opp sine trusler om å eliminere det som er igjen av det “zionistiske regimet”? Hva om den neste arabiske-islamske staten, Palestina, blir tatt over av radikale krefter som velger å angripe Israel? Hva skjer da? Hva om raketter blir avfyrt mot Ben-Gurion flyplass og ingen flyselskaper våger å fly til Israel? Hva skjer dersom raketter blir avfyrt fra høydedragene på Vestbredden ned mot sensitive mål i Tel Aviv?”

Vil Israel kunne invadere en fremmed stat i selvforsvar? – Ja, på noen betingelser, bekrefter Shaw, “men folkeretten vil kreve at vi trekker oss ut innenfor et veldig begrenset tidsrom”. Dersom Israel svarer på militære trusler vil det raskt komme krav fra FNs sikkerhetsråd om “avslutning på voldshandlinger” og “tilbaketrekninger”.

– Vi vil komme i den samme situasjon som vi nå er med hensyn til Gaza, hvor verken invasjon eller svar mot aggressive handlinger gir oss permanent ro, skriver Shaw i Jerusalem Post.

Et fiendtlig regime på Vestbredden vil kunne bygge opp stadig større lager av truende raketter, slik situasjonen har vært i Sør-Libanon og Gaza de siste årene.

– Det er en total mangel på forpliktelser og garantier fra det internasjonale samfunnet på hvordan de vil beskytte israelere og israelsk suverenitet skulle det nye Palestina som de presser Israel til å akseptere bli en fiendtlig stat, skriver Shaw.

Innvendingene som Shaw kommer med er en hovedgrunn til at Israels regjering krever at en palestinsk stat skal være demilitarisert. Israels problem er usikkerheten som er knyttet til om palestinerne vil holde sin del av avtalen, eller om regimet som inngår avtalen med Israel vil bli erstattet av et mer radikalt og voldelig regime.

 

Forrige artikkelIkke noe vannproblem
Neste artikkelDen arabiske liga nekter å godta Israel som jødisk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.