Kraftig nedgang i nye boliger i bosetninger

Etter stor økning i antall påbegynte boliger i israelske bosetninger i 2013, er antallet i de første tre kvartaler av 2014 kraftig redusert.

Landområdet rundt bosetningen Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
Landområdet rundt bosetningen Gush Etzion. (Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Fra januar til september 2013 registrerte Israels statistiske sentralbyrå byggestart på 2.487 boenheter i bosetninger på Vestbredden. I samme periode i 2014 er dette tallet redusert til 935. Antallet for boenheter med registrert byggestart er redusert også i selve Israel, men antallet for byggestart på Vestbredden synker mest.

Netanyahus regjering er dermed tilbake på en lav utbyggingstakt i bosetningene. Holder man unntaksåret 2013 utenom, har Netanyahu-regjeringen gitt grønt lys til betydelig færre boliger på Vestbredden enn regjeringene til Ariel Sharon og Ehud Olmert.

Fra 2001 til 2009 varierte antallet boenheter med byggestart hvert år fra 1.471 [bunn i 2007] til 2.332 [topp i 2008]. De første årene i Benjamin Netanyahus andre regjeringsperiode fra 2009, ble nye byggestarter redusert til 738 i 2010, 1.109 i 2011 og 1.205 i 2012. År 2013 skiller seg ut med til sammen 2.684 byggestarter året sett under ett.

I disse tallene er ikke utbygging i Jerusalem inkludert. Antallet registrerte boenheter med byggestart i Jerusalem økte med 20,6 prosent i de tre første kvartalene av 2014. Statistikken gir ikke info om hvor mye av denne utbyggingen som fant sted øst for den grønne linje, skriver Jerusalem Post.

Rådet for bosetterne i Judea og Samaria klager over at regjeringen ikke gir grønt lys til nye byggeprosjekter. De sier ingen nye tillatelser er gitt siden i sommer.

Peace Now sier det fortsatt pågår mye bygging på Vestbredden, mange av byggeprosjektene som startet i 2013 pågår fortsatt.

Les mer:

Utenriksdepartementet feilinformerer om bosetninger

Eksplosiv byggevekst i palestinske områder

Forrige artikkelPalestinsk kvinne knivstakk israeler ved Gush Etzion
Neste artikkelAbbas støtter Egypts sikkerhetsbarriere mot Gaza
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -