Statlig overtatt landområde er ubrukt ødemark

Israel har omdefinert et landområde på 234 hektar på Vestbredden til statlig område. Det dreier seg om ubrukt ørkenlandskap som nå vil kunne bli utviklet til en ressurs.

Ørkenlandskap i nærheten av det omdiskuterte området i Judea. (Illustrasjonsfoto: Ian Scott / Flickr.com / CC)
Ørkenlandskap i nærheten av det omdiskuterte området i Judea. (Illustrasjonsfoto: Ian Scott / Flickr.com / CC)

”Israel konfiskerer store områder på Vestbredden,” hevdet NTB i går i en overskrift.

”Regjeringen i Israel har beslaglagt store landområder på den okkuperte Vestbredden,” fortsatte nyhetsbyrået i artikkelen.

Saken dreier seg om et ubenyttet område med ørkenlandskap. Hele området er til sammen ikke større enn en alminnelig norsk gård – 234 hektar. Landområdet befinner seg i Område C av Vestbredden, som ifølge Oslo-avtalene er under både sivil og militær israelsk kontroll inntil en endelig fredsavtale foreligger. Det som omtales av NTB som en beslaglegging og en konfiskering, og som mange andre har omtalt som ekspropriering, er i realiteten en omdefinering av statusen til en tidligere uavklart og stort sett ubenyttet jordflekk. Endringen er at området nå blir definert som statlig land. Omdefineringen innebærer ingen endringer av noen eksisterende bruk av landområdet, forklarer Jerusalem Post.

 

Åpner for å benytte området som ressurs

Det omdefineringen derimot medfører, er at Israel nå får muligheten til å utvikle det øde området til å bli en ressurs.

Området ligger i den sørligste delen av Jordan-dalen, mellom Dødehavet og Jeriko. Per i dag går gjennomfartsveien Route 1 gjennom det aktuelle området, og det som finnes av bebyggelse der er enkelte bensinstasjoner og forretninger langs denne veien.

Siviladministrasjonen i Judea og Samaria-regionen gjorde vedtaket 10. mars, etter at det har vært undersøkt i årevis om det finnes noen med privat eierskap til området. Om slike skulle melde seg, er det 45 dagers klagefrist på de regionale myndighetenes vedtak.

Den Israel-kritiske interesseorganisasjonen Peace Now hevder å ha fått vite at Israel planlegger å satse på turist- og handelsindustri i området. De hevder også at det skal foreligge planer om å bygge 358 nye bosetterhjem i området, som en utvidelse av bosetningen Almog. Bosetningen grenser mot det aktuelle området. Opplysningene er ikke bekreftet av israelske myndigheter.

NTB opplyste i sin artikkel dette området er det ”største som er konfiskert av Israel på Vestbredden siden 2014”. Området de viser til som ble omdefinert i 2014 var på 400 hektar. Det var den største omdefineringen av land på Vestbredden siden 1980-tallet.

 

Truer disse jordflekkene en tostatsløsning?

Israels kontroll over disse to relativt små landområdene oppgis fra flere hold å skulle utgjøre en trussel mot muligheten for en tostatsløsning. Både USA og FN har kommet med slik kritikk den siste uken, og de palestinske selvstyremyndighetene ”fordømmer” vedtaket. Israels standpunkt er at spørsmålet om bosetningene og landegrensene for en palestinsk stat vil måtte avklares i direkte forhandlinger om en endelig fredsavtale. Det virkelige hinderet for en tostatsløsning er ikke de tre prosentene av Vestbredden som består av bosetninger, eller de 60 prosent av Vestbredden (Område C) som i tråd med Oslo-avtalene midlertidig administreres av Israel. Det virkelige hinderet er at det palestinske lederskapet nekter å være med på direkte forhandlinger med Israel.

Forrige artikkelFrykter virkelig Den norske kirke at Israel blir ‘jødisk stat’?
Neste artikkelIsrael knytter nye bånd til Afrika
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/