– Anklage om jødisk terrorbrann var fabrikkert

Etter å ha etterforsket en anklage om at ekstreme jødiske bosettere skulle ha satt fyr på en palestinsk bolig 10. mars, konkluderer det israelske politiet med at anklagen ikke stemmer med virkeligheten.

Graffiti fra et Price tag-angrep i 2014. (Illustrasjonsfoto: Det israelske politiet)
Graffiti fra et Price tag-angrep i 2014. (Illustrasjonsfoto: Det israelske politiet)

Flere palestinske medier meldte tidligere i måneden at jødiske bosettere på Vestbredden hadde vandalisert og satt fyr på et palestinsk hjem i landsbyen al-Khader utenfor Betlehem torsdag 10. mars.

Den palestinske huseieren som hevdet å være offer for hatkriminalitet utført av ekstreme jøder, fortalte politiet at angriperne først hadde sprayet teksten ”Død over araberne” med graffiti på en vegg i nærheten av familiens hjem. Deretter skulle de ha satt fyr på bolighuset, ifølge forklaringen hans. I tillegg skulle en gruppe på fem jødiske ungdommer ha ropt skjellsord og kastet steiner på ham. Huseierens fortelling ble bekreftet av faren hans, som påsto å ha sett de samme fem ungdommene i området dagen før.

 

– Anklagen er fabrikkert

Det israelske politiets talsperson Luba Samri opplyste tirsdag at politiet har gjennomført en grundig etterforskning av saken, ifølge Times of Israel. Anklagen ble tatt svært seriøst, og de fryktet at dette kunne dreie seg om enda et såkalt price tag-angrep. Dette begrepet brukes om angrep mot palestinere utført av ekstreme jøder, som regel i protest mot den israelske regjeringen, som etter deres oppfatning er for lite støttende overfor bosetterne på Vestbredden og for ettergivende overfor palestinerne.

Samri opplyser at politiet ikke har funnet noe bevis på at bosettere har utført noe slikt angrep. Politiet mener mannen som anmeldte saken selv har fabrikkert den. Ingen funn på åstedet bekrefter mannens historie. Vitnemål fra øyenvitner som befant seg i nærheten, avviker betydelig fra mannens egen historie. Den israelske militære påtalemyndigheten på Vestbredden har nå åpnet etterforskning av den palestinske mannen. Han er anklaget for å ha gitt falsk forklaring til myndighetene og for offentlig ordensforstyrrelse. Det er ventet at tiltale blir tatt ut i løpet av de neste ukene.

 

Enda en brann er under etterforskning

Price tag-angrepene på Vestbredden fordømmes av hele den politiske ledelsen i Israel. Statistikk har tidligere vist at ni av ti israelere tar avstand fra slike angrep. Israelske myndigheter møter jevnlig kritikk for at angrep mot palestinere angivelig ikke blir etterforsket og straffeforfulgt godt nok. Det mest alvorlige jødiske angrepet mot palestinere i nyere tid var terrorbrannen i Duma sommeren 2015, der tre personer, inkludert en baby, ble drept. To israelske jøder er nå tiltalt for dette angrepet.

Natt til søndag 20. mars sto huset til et sentralt palestinsk vitne i Duma-saken i brann. Lokale innbyggere i landsbyen mente det dreide seg om et nytt angrep av jødiske ekstremister. Søndag kveld meddelte politiet og etterretningstjenesten Shin Bet at den innledende etterforskningen likevel ikke tydet på at jødiske bosettere sto bak brannen. ”Funnene vi har gjort på åstedet så langt, samsvarer ikke med de vanlige kjennetegnene på et brannstiftingsangrep utført av jøder”, uttalte etterforskerne. Det endelige resultatet av denne saken er fortsatt ikke kjent.

Forrige artikkelTo partiledere mistenkt for korrupsjon
Neste artikkelIsraelske borgere frarådes opphold i Tyrkia
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/