Besøkte hellig sted på egen hånd – måtte reddes av soldater

I overkant av 60 jøder dro tirsdag morgen på eget initiativ til Josefs grav i Nablus, uten avtale med det israelske forsvaret. Det endte med voldelige sammenstøt.

Josefs grav i Nablus. (Illustrasjonsfoto: www.keveryosef.co.il, via jpost.com)
Josefs grav i Nablus er et populært sted for jødiske pilegrimer. (Illustrasjonsfoto: www.keveryosef.co.il, via jpost.com)

Gruppen tilhører den hasidiske Bratslav-retningen, en liten minoritet innen jødedommen. Tidlig tirsdag morgen satte de kursen mot det jødiske hellige stedet Josefs grav, som ligger i Nablus på Vestbredden. 32 av dem satt i en buss med palestinske skilter. Gruppen hadde ikke koordinert besøket med det israelske forsvaret og var derfor uten beskyttelse da de beveget seg inn i område A på Vestbredden, som er helt og fullt under de palestinske selvstyremyndighetenes kontroll. Da bussen kom til inngangen til Nablus, begynte palestinere å kaste steiner mot bussen. To av de jødiske passasjerene ble lettere skadet, ifølge Ynetnews.com. Passasjerene gikk av og flyktet videre til fots, mens bussen kjørte bort fra stedet.

Noen av dem, og en del andre som kom seg til stedet med andre framkomstmidler, nådde fram til Josefs grav. Til sammen samlet omtrent 60 jøder seg ved helligdommen. Der oppsto det sammenstøt med lokale palestinere. Under konfrontasjonen kastet også noen av jødene steiner mot palestinerne.

Store styrker fra det israelske forsvaret måtte rykke ut for å hindre situasjonen i å eskalere og pågripe jødene som oppholdt seg illegalt i område A. Det er forbudt etter israelsk lov å reise inn i område A uten å koordinere det med sikkerhetsstyrkene. Hele den jødiske gruppen ble innbrakt til militært avhør i bosetningen Ariel.

Forrige artikkelGeir Knutsen i MIFF Kristiansand: Fra FN-soldat i Libanon til ansatt i MIFF
Neste artikkelÅrets hittil største våpenbeslag på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -