Amonas innbyggere godtok Netanyahus kompromissforslag

Mer enn halvparten av familiene får flytte til en tomt som ligger ved siden av Amona-utposten. - Nå gjenstår det å se om staten oppfyller løftene sine, sier bosettertalsmann.
Den israelske regjeringen har vedtatt en omstridt lov, som legaliserer flere bosetninger og utposter bygget på ulovlig land. Men loven blir ikke godkjent av Høyesterett. (Foto: Wikipedia Commons)
Den israelske regjeringen har vedtatt en omstridt lov, som legaliserer flere bosetninger og utposter bygget på ulovlig land. Men loven blir ikke godkjent av Høyesterett. (Foto: Wikipedia Commons)

Søndag 18. desember stemte innbyggerne i utposten Amona for å godta statsminister Netanyahus kompromissforslag om å flytte 24 av familiene til en tomt like i nærheten. Resten av familiene skal flytte til Ofra, skriver Times of Israel.

Staten meldte tidligere at den kommer til å be om utsettelse av tidsfristen (25. desember) på å fjerne innbyggerne fra utposten. Det kommer sannsynligvis Høyesterett til å godta.

Under avstemningen var det 45 som stemte for Netanyahus forslag, mens 25 stemte imot og to unnlot å stemme. Flere timer senere ble avtalen også enstemmig vedtatt i regjeringen.

I forrige uke avviste bosetterne i Amona at kun 12 familier fikk bli igjen i området. Lørdag ble et nytt utkast presentert av Netanyahu, utdanningsminister Naftali Bennett og lederen for Samarias regionråd, Yossi Dagan. Det ble foreslått at 24 av de 40 familiene som bor i Amona skal få bo på en tomt kun noen meter fra utposten. De resterende familiene vil få midlertidige boliger i Ofra.

Knesset-medlem Bezalel Smotrich, som har vært en sterk støttespiller for Amona-bosetterne i Knesset, roste dem for å ha godtatt avtalen. I tillegg sa han at deres kamp gir håp til bosetningenes framtid.

– Denne avgjørelsen gir Amonas folk grunn til å beholde håpet. Mine brødre, som er håpets helter, takket være dere vil bosetningene fortsette å vokse, sa Smotrich i en uttalelse.

Likuds Knesset-medlem Yehudah Glick takket dem også for deres «ærbødige kamp, etiske standpunkt og deres modige beslutning».

Ikke alle i Knesset satte like stor pris på denne avtalen. Tamar Zandberg, som hører til det venstreorienterte Meretz-partiet, kalte avtalen en «kapitulasjon» for bosetterne. Hun mente at staten hadde blitt kontrollert av 40 familier som ikke bryr seg om Israels interesser og lover.

Avtalen kom etter at minst tusen mennesker hadde samlet seg i Amona for å vise støtte til den ulovlige utposten i forkant av tvangsevakueringen.

En av demonstrantene sa at han var misfornøyd med avgjørelsen.

– Jeg føler meg bedratt av innbyggerne. De bestemte seg for ikke å kjempe, men heller å gå imot deres interesser. Det er imot Toraen. Det er ikke sannheten, sa mannen, som nektet å oppgi navnet sitt.

– Kampen er ikke over, sa en talsmann fra Ofra.

– Vi roer ned tempoet i én måned. Hvis staten oppfyller løftet sitt om å bygge 52 hus og offentlige bygninger den neste måneden, blir kampen sett på som en suksess, og Amona blir. Hvis staten ikke gjør som de har lovet, kommer vi ikke til å nøle med å ta opp kampen igjen, sa talsmannen.

Regjeringen har lovet å arbeide for å skape en mer varig løsning, med mulighet for å opprette en bosetning i området. Til gjengjeld måtte innbyggerne love å forlate hjemmene sine på fredelig vis.

Nå som en avtale er blitt akseptert, vil staten be Høyesterett om en måneds utsettelse for utkastelse av innbyggerne.

– Retten har tidligere avvist en liknende utsettelse, men nå som innbyggerne har godtatt betingelsene, tror advokatene at retten vil godta det, sa Glick til Times of Israel.

– Selv om den endelige datoen for evakueringen ble satt kun syv dager fra søndag, er Høyesteretten pålagt å vedta en forlengelse så lenge det blir presentert før tidsfristen, fortalte en talsperson for retten.

Netanyahus assistent Yoav Rabinovitch var mellommann mellom regjeringen og bosetterne i Amona.

Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)
Statsminister Benjamin Netanyahu og utdanningsminister Naftali Bennett . (Foto: Likud)

– Litt etter midnatt på lørdag var det et møte mellom Netanyahu, Bennett og Dagan, der de satte sammen hele avtalen på papir, sa Glick.

På søndagsmorgen sa Avichai Boaron, lederen for kampanjen for Amona, at denne avtalen er mye bedre enn den forrige.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise