– Vi kan aldri gi fra oss dette området

Brigadegeneral Moti Paz mener Israel må beholde kontrollen over Jordandalen for alltid.
Den israelske krigshelten Moti Paz fortalte om hvorfor Jordandalen er så viktig for Israels forsvar. (Foto: Bjarte Bjellås)
Den israelske krigshelten Moti Paz fortalte om hvorfor Jordandalen er så viktig for Israels forsvar. (Foto: Bjarte Bjellås)

Den dekorerte krigshelten Moti Paz mener Israel aldri kan gi fra seg kontrollen over området langs Jordandalen ved en eventuell fredsavtale med palestinerne.

Ved et minnesmerke for de israelske soldatene som har mistet livet i kamphandlinger i dette området av dalen, fortalte Paz deltakerne på MIFFs ungdomstur hvorfor Jordandalen er så strategisk viktig.

– Se hva som skjer rundt omkring i Midtøsten. Vi har et godt forhold til kongen av Jordan i dag, men alt kan endre seg på én dag her nede. Derfor er det helt nødvendig at vi beholder dette området for å kunne forsvare oss selv. Dette er den eneste stedet hvor det går an å beskytte Israel mot angrep fra øst, forklarte Paz.

Brigadegeneralen understreket at han ikke er politiker, men snakker ut fra sin mangeårige erfaring som soldat og offiser i det israelske forsvaret. Etter at Israel tok kontroll over Jordandalen etter Seksdagerskrigen i 1967, har området blitt forandret fra en ørken til et frodig landskap. Takket være israelsk vannteknologi er det i dag et rikt landbruk i den tidligere tørre dalen.

– Da vi kom hit var det bare en ørken. Nå dyrker vi alle mulige typer frukt her. Det er så utrolig vakkert. Det var vi som skapte dette området med vårt blod og vår svette, og nå ønsker noen å ta dette fra oss. Det kan vi aldri gå med på, sa Paz.

Han tok ungdommene med opp på et fjell på den israelsk-kontrollerte delen av Jordandalen. Der kunne de se grensen mellom Jordan og Israel, og hvor strategisk viktig dette området er for å kunne forsvare Israel mot et militært angrep fra øst.

Moti Paz tok MIFFs delegasjon opp på høyden for å demonstrere Jordandalens betydning.
Moti Paz tok MIFFs delegasjon opp i høyden for å demonstrere Jordandalens strategiske betydning. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)

 

Fra turen opp på fjellet. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)
Fra turen opp på fjellet. (Foto: Bjarte Bjellås, MIFF)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise