Opptøyene ble mindre enn fryktet

3000 palestinere deltok i opptøyer på Vestbredden og Gazastripen.

Politiet måtte bruke tåregrass for å spre demonstrantene. Flere tusen deltok i de voldelige opptøyene. (Foto: Skjermdump Twitter)
Politiet bruker tåregass for å spre demonstrantene. Her fra den store demonstrasjonen i sommer. (Arkivfoto: Twitter)

Rundt 3000 palestinere demonstrerte fredag på Vestbredden og Gazastripen. Flere av dem skal ha barket sammen med israelske sikkerhetsstyrker i voldelige opptøyer. Demonstrantene var sinte etter at USA på onsdag anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad, skriver Times of Israel.

Demonstrantene kastet steiner, molotovcocktails og rullet brennende hjul mot de israelske styrkene, som for det meste svarte med tåregass, sjokkgranater og gummikuler. I noen tilfeller ble det også skutt med skarpt.

De palestinske protestantene brant også bilder og figurer av Donald Trump og Benjamin Netanyahu. Også israelske og amerikanske flagg ble brent.

Foreløpig er det rapportert at én palestiner er drept i sammenstøtene. Minst 60 skal være skadet, de aller fleste lettere skadet etter inhalering av tåregass. Det er ikke meldt om skader på de israelske sikkerhetsstyrkene.

Det skal ha vært rundt 30 demonstrasjoner rundt om på Vestbredden. De største fant sted i Ramallah, Hebron, Betlehem og andre palestinske byer.

Det skal skal også ha samlet seg en gjeng med palestinske demonstranter ved Al-Aqsa-moskeen i Jerusalem etter fredagsbønnen, men de aller fleste av de flere tusen som hadde møtt opp for å be, forlot stedet i fred og ro.

– La oss dø som martyrer. Det finnes ikke rom for staten Israel, skal noen av demonstrantene ha ropt mens de brant israelske flagg på Tempelhøyden.

Generelt virker det som om israelske sikkerhetsstyrker har hatt relativt god kontroll på situasjonen. Til tross for oppfordringer fra palestinske myndigheter om å vise raseri, var protestene langt mindre enn fryktet.

Israelske sikkerhetsstyrker hadde på forhånd forventet at titusenvis ville ta del i protestene fredag, men anslår tallet til rundt 3000. Det var større opptøyer i sommer. Den gangen protesterte palestinerne mot at Israel hadde satt opp metalldetektorer ved inngangen til Tempelhøyden.

Forrige artikkelDekorasjonen du ikke hadde ventet å finne på et julebord i Fagforbundet
Neste artikkelRakett skutt ned over Sør-Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.