Hvor lenge vil Amnesty la israelere demoniseres som «ville dyr»?

Israelsk høyesterett har godkjent evakuering av beduinleiren Khan al-Ahmar.

Israelere demoniseres som «ville dyr» på Facebook-siden til Amnesty International Norge Region Øst. (Skjermdump)
Israelere demoniseres som «ville dyr» på Facebook-siden til Amnesty International Norge Region Øst. (Skjermdump)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Onsdag 26. september startet Amnesty en norsk mobilisering mot en israelsk evakuering av en beduinleir langs hovedveien mellom Jerusalem og Dødehavet. Amnesty ber sine frivillige ringe israelske myndigheter for å protestere mot «krigsforbrytelsen». I kommentarfeltet blir israelerne anklaget for å «fare frem som ville dyr». Amnesty International Norge Region Øst har skrevet minst fem kommentarer i tråden etter at denne kommentaren ble skrevet. Kommentaren er hittil ikke blitt fjernet, halvannen time etter at den ble publisert.

MIFF kjenner ikke til noen typer ville dyr som bruker omkring ti år på langvarige rettsprosesser før de handler.

Allerede i 2010 kom det rivningsordre mot Khan al-Ahmar, fordi leiren var satt opp ulovlig. Siden den gang har saken vært frem og tilbake i rettssystemet. De siste årene har israelske myndigheter klargjort et nytt boligområde for beboerne i Khan al-Ahmar i nærheten av Abu Dis. Dit nekter de å flytte. De har også nektet å flytte til Jeriko-området. De om lag 180 beduinene i Khan al-Ahmar kommer egentlig fra Negev.

Israelske myndigheter har investert millioner i dette nye og moderne nabolaget for beduinene fra Khan al-Ahmar. (Foto: Youtube/Regavim)
Israelske myndigheter har investert mange millioner kroner i dette nye og moderne boligområdet ved Abu Dis for beduinene fra Khan al-Ahmar. Dit nekter de å flytte. (Foto: Youtube/Regavim)

24. mai vedtok israelsk høyesterett at rivning og evakuering av Khan al-Ahmar er lovlig. Både skolen og andre bygg i leiren er satt opp ulovlig. De fleste reisverk i området er telt eller skur. Israelske myndigheter hevder ulovlig bygging i området er finansiert av palestinske selvstyremyndigheter og EU. En italiensk organisasjon, Vento Di Terra, bygget skolen i området i 2009. Den ble satt opp ulovlig like ved motorveien mellom Jerusalem og Dødehavet.

Israelske myndigheter har gitt beboerne i Khan al-Ahmar tidsfrist fram til 1. oktober med å fjerne de ulovlige bygningene i området.

– Dersom dere ikke gjør dette, vil lokale myndigheter iverksette rivningsordren i henhold til dommen i høyesterett, skriver israelske myndigheter. Det er kontaktnummeret på dette brevet Amnesty i Norge oppfordrer sine støttespillere til å ringe til.

Motstandere av evakueringen sier Israels motiv er å skape sammenhengende israelsk kontroll og bebyggelse mellom Jerusalem og Dødehavet. De frykter dette vil medføre at det blir umulig å skape en sammenhengende palestinsk stat.

Khan al-Ahmar-leiren ligger få meter fra hovedveien mellom Jerusalem og Jeriko. (Foto: Youtube/Regavim)
Khan al-Ahmar-leiren ligger få meter fra hovedveien mellom Jerusalem og Jeriko. (Foto: Youtube/Regavim)

Tilhengere av evakueringen sier leirens plassering utgjør en fare for beboerne og trafikantene på motorveien. Dette kan være en sikkerhetsrisiko både i fredstid (for eksempel med barn og dyr som kommer inn i veibanen), men særlig i en eventuell framtidig krigssituasjon der motorveien østover fra Jerusalem er ekstremt strategisk viktig i et forsvar av Israel for invasjon fra øst. De påpeker også at bygningene er satt opp ulovlig, og at israelske myndigheter må håndheve sin suverenitet i området så lenge de har kontroll.

Yishai fra den høyreorienterte organisasjonen Regavim forklarer i denne videoen om den ulovlig oppsatte leiren Khan al-Ahmar.

Forrige artikkelVil Knut Arild Hareide føre Norges forhold til Israel tilbake til frysepunktet?
Neste artikkel– Hvis jeg blir statsminister vil vi umiddelbart anerkjenne Palestina
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.