Netanyahu avviser ex-generalers advarsler om annektering av områder på Vestbredden

– Områder av Judea og Samaria er ikke bare en garanti for Israels sikkerhet – de er også vår arv, skriver Netanyahu.

Israels statsminister og forsvarsminister Benjamin Netanyahu.
Israels statsminister Benjamin Netanyahu på talerstolen i det israelske parlamentet. (Illustrasjonsfoto: GPO)

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avviser at israelsk annektering av deler av Vestbredden vil utgjøre en fare for Israels innbyggere.

– Områder av Judea og Samaria er ikke bare en garanti for Israels sikkerhet – de er også en arv fra våre forfedre, skriver Netanyahu på Twitter, ifølge Times of Israel.

Bakgrunnen for uttalelsen er nyheten – først meldt av den israelske tv-kanalen Channel 12 – om at en gruppe tidligere offiserer i de israelske sikkerhetsstyrkene har sendt et brev til statsministeren der de advarer mot å annektere deler av Vestbredden.

Det var noen dager før Knesset-valget forrige måned at Netanyahu sa han vil gå inn for å annektere eller utvide israelsk suverenitet til også å gjelde israelske bosetninger på Vestbredden.

Gruppen “Commanders for Israel’s Security” omtaler seg selv som politisk nøytral og med nesten 300 tidligere offiserer. I brevet anmoder de statsministeren om å holde en folkeavstemning før det blir gjort noe i retning av en faktisk annektering av bosetningene (som utgjør rundt 3 prosent av landområdet på Vestbredden). Offiserene advarer også om at et slikt vedtak vil bety slutten på sikkerhetssamarbeidet med de palestinske selvstyremyndighetene, og styrke [de palestinske] terrororganisasjonene.

Netanyahu la til på Twitter: – De samme “ekspertene” støttet atom-avtalen med Iran, de advarte om at “Bibi” går i feil retning, og de hevdet at han ødelegger alliansen Israel har med Amerika.

Sikkerhetsminister Gilad Erdan fra Likud-partiet svarte også på brevet. I en erklæring sa han at annektering var “et naturlig og moralsk riktig steg”.

I tillegg skal Sharren Haskel, Knesset-medlem fra Likud, på mandag ha levert et nytt lovforslag om å annektere Jordan-dalen, som avhenger av resultatet av en folkeavstemning blant områdets arabiske og jødiske innbyggere. Hun leverte et lignende forslag i forrige Knesset-periode, men ble da bedt om å utsette det. Denne gangen håper hun på støtte fra Netanyahu.

Forrige artikkelEn gavepakke til Israel-venner som er på Sørlandet 31. mai til 2. juni
Neste artikkelMIFF til Eurovision: – Island må straffes for overlagt brudd på reglene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.