Hvis Vestbredden blir annektert, kan Israels største parti bli arabisk

Hva skjer dersom palestinerne på Vestbredden får stemmerett til Knesset?

Slik kunne Israels nasjonalforsamling sett ut dersom palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem hadde stemmerett. (Graf: Ha’aretz)

Den israelske høyresiden snakker med stadig høyere stemme om å annektere hele eller deler av Vestbredden. Dersom Israel annekterer hele Judea og Samaria vil det komme krav om å gi palestinerne i området stemmerett til Knesset. Hva vil da skje med sammensetningen av Israels nasjonalforsamling?

I svaret er det åpenbart mange usikkerhetsfaktorer. Hvor mange palestinere vil delta? Vil arabiske partier ha en fellesliste, eller miste representasjon ved at småpartier kommer under sperregrensen? Hvor mange palestinere kommer til å stemme på jødiske partier? Og vil jøder i Israel stemme annerledes dersom palestinerne på Vestbredden får stemmerett til Knesset?

En av de aller største usikkerhetsfaktorene er hvor mange palestinere som bor på Vestbredden. Israelerne som ivrer mest for annektering tror det er betydelig under 2 millioner, kanskje ned mot 1,5 millioner. De tror også at få palestinere vil velge å søke statsborgerskap som gir stemmerett. Statistisk sentralbyrå til palestinske myndigheter, på sin side, anslo i 2016 at det bodde 2,9 millioner palestinere på Vestbredden.

Når den israelske avisen Ha’aretz presenterer mulige ulike utfall av hva som vil skje, bruker de et anslag på 2,5 millioner palestinere på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Slik ser Knesset ut nå, etter siste valg.

Dersom 40 prosent av palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltok, og 95 prosent av dem stemte på arabiske parti, ville den israelske høyresiden bli svekket fra 55 til 48 mandater. Selv ikke med Avigdor Liebermans parti (Israel Beiteinu), som har sittet på gjerdet etter de to siste valgene, kunne høyresiden fått flertall. Sentrum-venstrepartiet Kahol Lavan kunne skapt flertall med venstrepartiene og de arabiske partiene.

Dersom 60 prosent av palestinerne på Vestbredden og Øst-Jerusalem deltok, ville Israels største parti kunne bli arabisk. Den israelske høyresiden ville bli svekket fra 55 til 45 mandater.

Disse tallene viser hvorfor mange israelere, også på høyresiden, er skeptisk til å annektere hele Vestbredden.

Forrige artikkelFrykter coronaviruset har kommet til Israel
Neste artikkelPremier League-stjerner forent i sterk holocaust-video
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.