– Netanyahu kommer aldri til å annektere deler av Vestbredden

– Det siste han vil er å sette palestinerne på agendaen igjen, skriver Anshel Pfeffer.

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: Haim Zach/Flickr)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Den nye regjeringsavtalen mellom Benjamin Netanyahu og Benny Gantz legger opp til å starte annektering av Jordan-dalen og jødiske bosetninger i Judea og Samaria (Vestbredden) fra 1. juli. Norske politikere og medier er ute med sine fordømmelser. USAs administrasjon sier de vil støtte anneksjon av opp mot 30 prosent av Vestbredden, men bare dersom Netanyahu tilbyr palestinerne forhandlinger om etablering av en palestinsk stat i de resterende 70 prosent av området. Trump-planen legger også opp til at palestinerne skal få erstatningsområder i Negev og Israel må forplikte seg til ikke å bygge i de 70 prosent av Vestbredden som er signalisert skal bli en palestinsk stat.

Anshel Pfeffer, politisk kommentator i den venstreorienterte avisen Ha’aretz, tror ikke at det kommer til å bli noen anneksjon i det hele tatt.

Journalisten siterer et medlem av Netanyahus regjering slik: «Netanyahu kunne ha presset på for anneksjon fra det øyeblikket Trump ble tatt i ed. Men han gjorde det ikke fordi han ikke vil. Han tenkte på annektering bare i forkant av valgene.» En kilde i bosetterlobbyen hevder det var Netanyahu som fra første øyeblikk fikk Trump-administrasjonen til å sende ut en uttalelse som advarte mot mye utbygging av bosetninger og anneksjon.

Netanyahu begynte å snakke om annektering i april 2019, bare noen dager før det første av de tre valgene det siste året. Dette var en sak statsministeren brukte for å mobilisere den politiske høyresiden.

– Men nå trenger ikke Netanyahu annektering for å vinne valg lenger. Han har en avtale med Benny Gantz som sikrer at han forblir ved makten i minst tre år. Det er ikke behov for å mobilisere velgere. Annektering vil heller ikke hjelpe Netanyahu å nå hans andre mål, etter gjenvalget – å hindre at korrupsjons-rettssaken mot ham fortsetter. Anneksjon er en kompleks affære og Netanyahu vil ikke ha tid til å fokusere på den de neste månedene, mens han forbereder seg på å møte dommerne i Jerusalem distriktsdomstol, skriver Pfeffer.

Ifølge Ha’aretz-kommentatoren venter Netanyahu at Joe Biden vinner det amerikanske presidentvalget i november. Netanyahu og Biden hadde et relativt godt forhold under Obama-administrasjonen, men Biden har gjort klart at han vil motsette seg annektering. Netanyahu kan velge å si seg fornøyd med alt han allerede har fått til i Trump-tiden: ambassadeflytting til Jerusalem, USA ut av atomavtalen med Iran, anerkjennelse av israelsk suverenitet over Golan-høydene.

– Netanyahu forventet aldri i sin levetid å komme til det stadiet at verden slår seg til ro med en israelsk annektering av Vestbredden. Han har arbeidet i tiår for å oppnå dagens status, hvor den palestinske saken nesten har forsvunnet fra den globale agendaen, det er bra for ham. Hvorfor vil han sette dette i fare? Det siste Netanyahu vil er å gjøre palestinerne relevante og nyhetsverdige igjen med å forsere en anneksjon, skriver Pfeffer.

Også innenrikspolitisk vil det tjene Netanyahu å vente med annektering, mener kommentatoren. De som ivrer for anneksjon vil motsette seg kraftig den andre del av Trump-planen – opprettelse av en palestinsk stat på 70 prosent av Vestbredden. Netanyahu vet at han er best tjent med å la annektering være et uoppfylt løfte for sine velgere. Da kan han legge skylden på «venstresiden» for å ha latt «en historisk mulighet» gå til spille.

– Det vil bli mye snakk om annektering de neste månedene, men det er også alt det vil bli – snakk, konkluderer Pfeffer.

Tror du Pfeffer har rett? – Skriv ditt svar i kommentarfeltet.

Forrige artikkel– Iran angrep datasystemene for israelsk vannforsyning
Neste artikkelDobbelt så mange friske som syke
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.