Hva Israel bør si til verden hvis regjeringen velger å annektere

Palestinske ledere må få høre at tiden ikke er på deres side, skriver David Weinberg.
Benjamin Netanyahu besøkte Donald Trump og Det hvite hus i 2017. (Foto: Avi Ohayon/Flickr)

Hva kommer til å skje dersom Israel etter 1. juli hevder suverenitet over Jordan-dalen og de israelske bosetningene på Vestbredden? Er det en god idé? Dårlig idé? Mot folkeretten? I tråd med San Remo-resolusjonen?

Debatten har rast i Norge. Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp mener det vil bety «dødsstøtet for en tostatsløsning», og fikk korreks av MIFF. Stortingsrepresentant Anniken Huitfeldt (Ap) likestilte det med sovjetisk anneksjon av de baltiske landene, og fikk korreks av MIFF. Nyhetsbyrået NTB klarte å skrive fem feil i en og samme artikkel og Stavanger Aftenblads kommentator traff ikke spikeren på hodet. Biskopene i Den norske kirke mener anneksjon vil bære «blokkering av fredens mulighet». Fredens mulighet er blitt blokkert i hundre år av palestinsk og arabisk motvilje mot å anerkjenne Israel som en jødisk stat, repliserte MIFF.

Også i Israel og fra Israels venner kommer det innvendinger. En anneksjon vil skape en ny 260 kilometers grense som Israel må forsvare, advarer den venstreorienterte israeleren Shaul Arieli. De mest høyreorienterte bosetterne er på linje med de norske biskopene og advarer mot å innlemme 30 prosent av Judea og Samaria som en del av Trump-planen. Det er fordi bosetterne motsetter seg resten av planens innhold, som legger opp til en palestinsk stat på de andre 70 prosentene. Annektering av Vestbredden er bare en handling for egen nytelse som ikke styrker Israel som en jødisk stat, argumenterer den høyreorienterte amerikaneren og Israel-vennen Daniel Pipes. Netanyahu kommer aldri til å annektere deler av Vestbredden, mener Anshel Pfeffer i den venstreorienterte avisen Ha’aretz.

David Weinberg, en politisk kommentator og tenketank-leder (visepresident for Jerusalem Institute for Strategyu and Security) på moderat høyreside i Israel, lar seg ikke skremme av dem som advarer mot alvorlige diplomatiske konsekvenser for Israel etter en annektering. I årevis har venstreorienterte israelske ledere advart mot boikott og isolasjon dersom ikke Israel ga etter for palestinske krav.

«Slik virker det,» skriver Weinberg: «Israel må trekke seg ut av Judea og Samaria, ellers vil landet miste… sin jødiske og demokratiske karakter (Shimon Peres), eller… sine diplomatiske forbindelser (Tzipi Livni), eller… sin økonomiske framgang (Lapid) eller sin moralske standard (Dan Meridor) og så videre.»

Før Trump flyttet USAs ambassade til Jerusalem ble det advart mot politisk storm og vold mot amerikanske mål i den muslimske verden generelt og arabiske verden spesielt. Men det viste seg at det ikke slo til, påpeker Weinberg. Han tror heller ikke advarslene knyttet til å hevde suverenitet over 30 prosent av Vestbredden vil slå til. Palestinske selvstyremyndigheter kommer ikke til å kollapse, fredsavtalen med Jordan vil holde og Europa kommer ikke til å slutte å kjøpe israelsk teknologi.

Weinberg mener ikke nødvendigvis at Israel skal hevde suverenitet over 30 prosent av Vestbredden med en gang. Israels regjering vurderer å la prosessen gå gradvis. Weinberg utelukker heller ikke at landet kommer til å bli straffet av det internasjonale samfunnet, men mener at regjeringen ikke må la seg skremme av overdrevne skremselsbilder.

Hvis Benjamin Netanyahu og Benny Gantz velger å gå videre med en erklæring om suverenitet i deler av Judea og Samaria, anbefaler Weinberg at statsministeren samtidig sier noe slikt som dette:

«Israel ønsker virkelig en fremforhandlet fred med palestinerne. Men siden våre fiender ikke er villig til kompromiss, og er opptatt med å angripe Israel i internasjonale forum mens det meste av verden ser på med likegyldighet, må Israel innta en ny stilling, i koordinasjon med USA og i tråd med Trump-administrasjonens fredsparadigme.

Israel trenger ikke vente i det uendelige på et mirakel med demokratisk transformasjon på palestinsk side. Israel vil heller ikke vente passivt på neste runde med forsterket internasjonalt press til ensidig å trekke oss ut av Vestbredden, tilbaketrekninger som vil være å regne som selvmord.

I stedet handler Israel basert på Trump-planen fordi den reflekterer realisme. Landområdene og sikkerhetsparameterne som den trekker opp gir god mening for de fleste israelere. Utvidelse av Israels suverenitet til de omtrent 30 prosent av Judea og Samaria hvor israelere bor og hvor IDF jevnlig patruljerer vil være en rett og ansvarlig annerkjennelse av virkeligheten.

I stedet for Clinton-parameterne som ikke førte fram, vil den nye situasjonen skapt etter en israelsk erklæring av delvis suverenitet i Judea og Samaria skape et grunnlag for realistiske israelsk-palestinske forhandlinger. Dette er den mest sannsynlige veien til en sann tostatsløsning. Realistisk sett vil ikke palestinerne få noen bedre avtale med Israel. Derfor gjør de ledere og såkalte eksperter som råder palestinerne til å avvise forhandlinger basert på dette initiativet ingen tjeneste verken for freden eller palestinerne.

Det er viktig og nyttig at den amerikanske «Visjonen for fred» kan få palestinerne til å sette sitt eget hus i orden med ledere som er klar for virkelig kompromiss med Israel omkring disposisjonen av de gjenværende landområdene (70%). Til palestinske ledere sier vi at tiden ikke er på deres side. Jo lengre tid dere avviser fred med Israel, jo mindre uavhengighet vil dere få.

Israel har god tid. Våre krav om historiske bosetterrettigheter, anerkjennelse og sikkerhet i landet Israel er solid og bærekraft på lang sikt. Samtidig er Israel seriøst interessert i å løse konflikten med fredelige palestinere gjennom kompromiss. Vi vil ikke la oss skremme.»

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelJournalist fikk sparken fra AP etter å ha kritisert palestinske myndigheter
Neste artikkelKraftig økning i nye koronatilfeller
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise