Foretrekker fredsavtale fremfor annektering

Et klart flertall av israelerne foretrekker avtalen med Emiratene fremfor annektering.
Israelerne foretrekker fredsavtale med Emiratene fremfor annektering. Her er Burj Khalifa i Dubai. (Foto: Peter Myers/Flickr)

Nesten 80 prosent av israelerne foretrekker at Israel normaliserer forholdet til De forente arabiske stater fremfor annektering av deler av Vestbredden. Det viser en spørreundersøkelse som er gjengitt i Times of Israel.

Israel og Emiratene annonserte i forrige uke at det etableres full diplomatisk forbindelse mellom landene i en fredsavtale fremforhandlet av USA. Avtalen innebærer samtidig at Israel fryser planene om å annektere deler av Vestbredden.

Avtalen gjør Emiratene til det tredje arabiske land, etter Egypt og Jordan, til å etablere fulle diplomatiske forbindelser til Israel. Det er ventet at de to landene i løpet av de kommende ukene signerer avtaler rundt turisme, direkterute og ambassader.

Spørreundersøkelsen, som ble gjennomført tre dager etter at avtalen ble offentliggjort, viser at 76,7% av de spurte israelerne foretrekker avtalen med Emiratene framfor annektering, mens 16,5% hadde foretrukket annektering. 6,8% av de spurte hadde ingen spesiell mening om det.

Respondentene ble spurt hvilken politikk de foretrakk fremfor den andre, og ble ikke spurt direkte om de støttet fredsavtalen med Gulflandet eller ikke.

61,4% av de spurte mente også at statsminister Benjamin Netanyahus beslutning om å innstille annekteringen til fordel for avtalen med Emiratene var et løftebrudd. I valgkampen lovet Netanyahu å annektere deler av Vestbredden i denne perioden.

Det er uvisst hvor mange nye stemmer Netanyahu vil sanke med den diplomatiske seieren. 85,8% av de spurte sier avtalen ikke vil endre hvem de stemmer på. 7,5% sier det kan endre stemmen deres, mens 6,6% ikke har bestemt seg.

Netanyahu har i ettertid sagt at annektering ikke er lagt på hylla.

Statsminister Benjamin Netanyahu i telefonsamtale med Emiratenes Mohammed Bin Zayed 13. august. (Foto: Kobi Gideon)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise