Ti år uten Arafat

11. november har det gått ti år siden Yasser Arafat døde. Han ga aldri opp terror som et middel til å oppnå palestinske og personlige mål, skriver Amos Harel i Ha'aretz.
Yasser Arafat. (Foto: Remy Steinegger, WEF)
Yasser Arafat. (Foto: Remy Steinegger, WEF)

PLO- og Fatah-leder Yasser Arafat ble født i Kairo i Egypt 24. august 1929. Han døde på sykehus i Frankrike 11. november 2004.

I forbindelse med tiårsdagen for Arafats død, har Amos Harel skrevet en artikkel i den venstreorienterte avisen Ha’aretz. Den israelske veteranjournalisten påpeker at Israels holdning til Arafat var tredelt. Fra Fatah vokste fram på 1960-tallet og frem til Oslo-avtalen i 1993 var han erkefienden. Fra 1994 til september 2000 representerte han i en kortere periode et håp om fred. Men denne optimismen ble svekket med selvmordsbombene på busser på midten av 1990-tallet og forsvant med utbruddet av den andre intifadaen. Fra september 2000 til november 2004 var han igjen fienden.

– Det er klart at Arafat aldri oppga terror som et middel for å oppnå nasjonale og personlige mål. Han fortsatte å flørte med terror, og med Hamas, gjennom de syv år av Oslo-perioden og returnerte til den helhjertet etter intifadaen brøt ut, skriver Harel.

I januar 2002 stanset israelske styrker et skip med våpen som var på vei til palestinske områder. Israelerne kunne bevise at Arafat personlig var involvert i smuglingsforsøket. Etter dette ble Arafat gitt opp av daværende president i USA, George W. Bush. Samme måned vedtok Fatah å gjenoppta terrorangrep inne i Israel, og de begynte med å sende sine folk for første gang i selvmordsterrorangrep. Tre måneder senere gjennomførte Israel en større anti-terror operasjon i de palestinske byene på Vestbredden, og Arafats hovedkvarter i Ramallah ble omringet av israelske stridsvogner.

Det har versert ulike teorier om hva som forårsaket Arafats død. AIDS, en alvorlig infeksjon eller forgiftning er nevnt.

“Palestinerne, som alltid setter pris på en god konspirasjonsteori, valgte siste alternativ og anklaget Israel. Men det faktum at de, til tross for gjentatte løfter, aldri har publisert bevis indikerer at det ikke finnes noen bevis,” skriver Harel.

I morgen vil Fatah bruke tiårsdagen for Arafats død til å mobilisere til massedemonstrasjoner i deres kamp om Jerusalem. “Arafat ville nok ha godkjent idéen,” avslutter Harel tørt.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelAtomforhandlinger går mot slutten
Neste artikkelPalestinere oppmuntrer til mer bilterror
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise