Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Beholde bosetninger

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som "allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre".

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som «allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre».

14. april 2004 skrev president George W. Bush i et brev til statsminister Ariel Sharon blant annet dette: «Som en del av en endelig fredsavtale, må Israel ha sikre og anerkjente grenser. … I lys av de nye realitetene på bakken, inkludert allerede eksisterende større israelske befolkningssentre, er det urealistisk å vente at resultatet av forhandlingene om endelig status vil bli en full og hel tilbakevending til våpenhvilelinjene fra 1949….»

Brevet inneholdt også disse ordene: «Det synes klart at en avtalt, rettferdig og realistisk ramme for en løsning på den palestinske flyktningesaken som en del av en avtale om varig status vil måtte finnes ved å opprette en palestinsk stat, og bosette de palestinske flyktningene der, heller enn i Israel.» En lederartikkel i Jerusalem Post 27. mai 2005 kommenterer dette slik: «Med andre ord sier USA til israelere og palestinere at det er opp til dere å forhandle om grenser og flyktninger, men hvis noen spør oss, vil vi sannsynligvis støtte Israel i at det ikke skal trekke seg helt tilbake til [våpenhvile-]linjene fra 1967 og ikke bosette palestinere i Israel.»

Ifølge Israels tidligere statsminister Ehud Barak (fra Arbeiderpartiet) mener amerikanerne at brevet fra Bush ikke innebærer konkrete løfter om å beholde noen bosetninger på Vestbredden eller Gaza-stripen. De sier bare at «realiteter på baken vil bli tatt hensyn til», hva nå det måtte bety.

Andre kommentarer går ut på at det er nyanser mellom hva det amerikanske Utenriksdepartementet mener og hva president Bush mener.

Kurtzer-saken
Kurtzer-saken kan tyde på at det kanskje er noe i dette siste. Dan Kurtzer er USAs ambassadør i Israel.
Ifølge et angivelig referat i den israelske avisen Yediot Aharonot skulle han noen uker tidligere ha sagt at Bush-administrasjonen ikke har gått med på at i en varig fredsavtale med PLO vil Israel ha støtte fra USA i å beholde noen av de israelske samfunnene på Vestbredden.

Da dette ble lekket, dementerte Kurtzer at han skulle ha sagt dette. USAs utenriksminister Condoleezza Rice bekreftet også innholdt i brevet fra Bush.

Vi legger merke til at dette gjelder (noen av) de israelske bosetningene som allerede (april 2004) eksisterer.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart