Beholde bosetninger

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som "allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre".

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Temasiden Israelske bosetninger forteller kort om de ulike sakene angående jødiske bosetninger i Gaza og på Vestbredden. Denne artikkelen handler om de bosetningene som “allerede er eksisterende større israelske befolkningssentre”.

14. april 2004 skrev president George W. Bush i et brev til statsminister Ariel Sharon blant annet dette: “Som en del av en endelig fredsavtale, må Israel ha sikre og anerkjente grenser. … I lys av de nye realitetene på bakken, inkludert allerede eksisterende større israelske befolkningssentre, er det urealistisk å vente at resultatet av forhandlingene om endelig status vil bli en full og hel tilbakevending til våpenhvilelinjene fra 1949….”

Brevet inneholdt også disse ordene: “Det synes klart at en avtalt, rettferdig og realistisk ramme for en løsning på den palestinske flyktningesaken som en del av en avtale om varig status vil måtte finnes ved å opprette en palestinsk stat, og bosette de palestinske flyktningene der, heller enn i Israel.” En lederartikkel i Jerusalem Post 27. mai 2005 kommenterer dette slik: “Med andre ord sier USA til israelere og palestinere at det er opp til dere å forhandle om grenser og flyktninger, men hvis noen spør oss, vil vi sannsynligvis støtte Israel i at det ikke skal trekke seg helt tilbake til [våpenhvile-]linjene fra 1967 og ikke bosette palestinere i Israel.”

Ifølge Israels tidligere statsminister Ehud Barak (fra Arbeiderpartiet) mener amerikanerne at brevet fra Bush ikke innebærer konkrete løfter om å beholde noen bosetninger på Vestbredden eller Gaza-stripen. De sier bare at “realiteter på baken vil bli tatt hensyn til”, hva nå det måtte bety.

Andre kommentarer går ut på at det er nyanser mellom hva det amerikanske Utenriksdepartementet mener og hva president Bush mener.

Kurtzer-saken
Kurtzer-saken kan tyde på at det kanskje er noe i dette siste. Dan Kurtzer er USAs ambassadør i Israel.
Ifølge et angivelig referat i den israelske avisen Yediot Aharonot skulle han noen uker tidligere ha sagt at Bush-administrasjonen ikke har gått med på at i en varig fredsavtale med PLO vil Israel ha støtte fra USA i å beholde noen av de israelske samfunnene på Vestbredden.

Da dette ble lekket, dementerte Kurtzer at han skulle ha sagt dette. USAs utenriksminister Condoleezza Rice bekreftet også innholdt i brevet fra Bush.

Vi legger merke til at dette gjelder (noen av) de israelske bosetningene som allerede (april 2004) eksisterer.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Forrige artikkelBare noen få jødiske demonstranter møtte opp
Neste artikkelArresterte smugler av bakke-til-luft raketter
Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no

Ingen artikler å vise