Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Bosetninger Israel vil beholde

EU, FN, palestinerne og mange andre ser for seg en tostats-løsning hvor Israel trekker seg tilbake til våpenhvilelinjen fra før seksdagerkrigen i 1967, med bare ganske små justeringer.

Hvis forhandlingene kommer så langt at en realistisk fred blir innen rekkevidde, vil det bli harde forhandlinger om disse justeringene.

Et aktuelt dokument i saken er et brev fra president George W. Bush til daværende statsminister i Israel, Ariel Sharon, i april 2004. Brevet ble deretter ratifisert i Representantenes hus med stemmetallene 407-9 og i Senatet med 95-1. Der blir de israelske bosetningene på Vestbredden kalt for «nye realiteter på bakken». Det aktuelle avsnittet i brevet er slik: «I lys av nye realiteter på bakken, inkludert allerede eksisterende større israelske befolkningssentre, er det urealistisk å vente at forhandlingene om varig status vil ende med en hel og fullstendig tilbakevending til våpenhvilelinjene fra 1949.»

Dette har til nå vært den offisielle amerikanske holdningen. Det gjenstår å se om og eventuelt i hvilken grad den vil bli endret av den nye administrasjonen.

Bytte av land
Det er på tale at Israel skal gi palestinerne tilsvarende områder i Israel. Dels i tilknytning til Vestbredden, dels i tilknytning til Gaza. Dersom det skal bli en levedyktig fred, trenger særlig Gaza større arealer. Det er også tale om å gi den palestinske staten deler av Israel som både ligger nær grensen til Vestbredden og har en nesten ren arabisk befolkning.

«Rett til å vende tilbake» hindrer løsning
Men mange i Israel finner detaljerte forhandlinger lite meningsfylt så lenge palestinerne ikke vil oppgi kravet om at flyktningene fra 1948 skal ha en «rett til å vende tilbake» til sine hjemsteder som ingen andre flyktningegrupper fra den tiden har.

Hovedkilde: En artikkel av Jeff Helper på jpost.com (Jerusalem Post) 7. november 2007.

 


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart