Bosetninger Israel vil beholde

EU, FN, palestinerne og mange andre ser for seg en tostats-løsning hvor Israel trekker seg tilbake til våpenhvilelinjen fra før seksdagerkrigen i 1967, med bare ganske små justeringer.

Hvis forhandlingene kommer så langt at en realistisk fred blir innen rekkevidde, vil det bli harde forhandlinger om disse justeringene.

Et aktuelt dokument i saken er et brev fra president George W. Bush til daværende statsminister i Israel, Ariel Sharon, i april 2004. Brevet ble deretter ratifisert i Representantenes hus med stemmetallene 407-9 og i Senatet med 95-1. Der blir de israelske bosetningene på Vestbredden kalt for “nye realiteter på bakken”. Det aktuelle avsnittet i brevet er slik: “I lys av nye realiteter på bakken, inkludert allerede eksisterende større israelske befolkningssentre, er det urealistisk å vente at forhandlingene om varig status vil ende med en hel og fullstendig tilbakevending til våpenhvilelinjene fra 1949.”

Dette har til nå vært den offisielle amerikanske holdningen. Det gjenstår å se om og eventuelt i hvilken grad den vil bli endret av den nye administrasjonen.

Bytte av land
Det er på tale at Israel skal gi palestinerne tilsvarende områder i Israel. Dels i tilknytning til Vestbredden, dels i tilknytning til Gaza. Dersom det skal bli en levedyktig fred, trenger særlig Gaza større arealer. Det er også tale om å gi den palestinske staten deler av Israel som både ligger nær grensen til Vestbredden og har en nesten ren arabisk befolkning.

“Rett til å vende tilbake” hindrer løsning
Men mange i Israel finner detaljerte forhandlinger lite meningsfylt så lenge palestinerne ikke vil oppgi kravet om at flyktningene fra 1948 skal ha en “rett til å vende tilbake” til sine hjemsteder som ingen andre flyktningegrupper fra den tiden har.

Hovedkilde: En artikkel av Jeff Helper på jpost.com (Jerusalem Post) 7. november 2007.

 

Forrige artikkelObama og Putin inviterte Netanyahu
Neste artikkelOmstridt offiser forsvarer Gaza-krig
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no