Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

– Kan skape borgerkrig

Det er helt urealistisk å tro at Israel makter å gå igjennom en masseevakuering av bosetningene på Vestbredden, mener Yoaz Hendel.

Yoaz Hendel skriver i en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth 10. juni om hvor uklokt han mener det vil være for Israel å evakuere bosetninger fra Vestbredden ved en eventuell fredsavtale.

Må åpne øynene
Forfatteren og forskeren reagerer på at statsminister Benjamin Netanyahu erklærte i sin tale til Den amerikanske kongressen, at Israel vil bli nødt til å evakuere bosetninger. Hendel mener venstre- og høyresiden i Israel må tenke i helt nye baner i dette spørsmålet og se virkeligheten i øynene.

Pisk og gulrot
Siden begynnelsen av 1990-tallet har venstresiden i Israel produsert en rekke planer for hvordan de vil evakuere bosetninger. Og selv om graden av evakuering som ønskes er mindre hos partiene på høyresiden, går planene i bunn og grunn ut på det samme: Å rive opp innbyggere fra sine hjem.

Noen politikere tror at en tilstrekkelig kompensasjon for bosetterne vil få de fleste til å forlate Vestbredden. Andre mener det må tas ”tøffe beslutninger”, fordi Israel ikke har noe annet valg enn å bite i det sure eplet på dette punktet.

– Fare for borgerkrig
Sannheten er, skriver forfatteren, at begge synspunkt er løsrevet fra virkeligheten. I dagens Israel er det rett og slett umulig å evakuere det antallet bosettere som oppholder seg på Vestbredden. Og det uavhengig av hvilke avtaler som blir signert.

Da tidligere statsminister Ariel Sharon i 2005 evakuerte 8.000 bosettere fra Gaza-stripen, var hele Israel i krisestemning. En ny evakuering av langt flere jødiske innbyggere på Vestbredden skaper fare for borgerkrig.

Samtidig makter ikke det israelske samfunnet – eller det israelske forsvaret – å igjennom det samme en gang til i enda større skala.

Bli vant med bosetningene
De som tror det vil bli mulig tar rett og slett feil. Staten vil bli revet i filler innenfra. I tillegg kommer det moralske aspektet inn: Hvordan kan en stat tvinge titusener av sine egne innbyggere til å forlate sine hjem, spør han seg. Til dem som har tro på en fredelig tostatsløsning med palestinerne er oppfordringen hans klar: ”Venn dere til bosetningene!”


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart