– Kan skape borgerkrig

Det er helt urealistisk å tro at Israel makter å gå igjennom en masseevakuering av bosetningene på Vestbredden, mener Yoaz Hendel.

Yoaz Hendel skriver i en kommentarartikkel i Yedioth Aharonoth 10. juni om hvor uklokt han mener det vil være for Israel å evakuere bosetninger fra Vestbredden ved en eventuell fredsavtale.

Må åpne øynene
Forfatteren og forskeren reagerer på at statsminister Benjamin Netanyahu erklærte i sin tale til Den amerikanske kongressen, at Israel vil bli nødt til å evakuere bosetninger. Hendel mener venstre- og høyresiden i Israel må tenke i helt nye baner i dette spørsmålet og se virkeligheten i øynene.

Pisk og gulrot
Siden begynnelsen av 1990-tallet har venstresiden i Israel produsert en rekke planer for hvordan de vil evakuere bosetninger. Og selv om graden av evakuering som ønskes er mindre hos partiene på høyresiden, går planene i bunn og grunn ut på det samme: Å rive opp innbyggere fra sine hjem.

Noen politikere tror at en tilstrekkelig kompensasjon for bosetterne vil få de fleste til å forlate Vestbredden. Andre mener det må tas ”tøffe beslutninger”, fordi Israel ikke har noe annet valg enn å bite i det sure eplet på dette punktet.

– Fare for borgerkrig
Sannheten er, skriver forfatteren, at begge synspunkt er løsrevet fra virkeligheten. I dagens Israel er det rett og slett umulig å evakuere det antallet bosettere som oppholder seg på Vestbredden. Og det uavhengig av hvilke avtaler som blir signert.

Da tidligere statsminister Ariel Sharon i 2005 evakuerte 8.000 bosettere fra Gaza-stripen, var hele Israel i krisestemning. En ny evakuering av langt flere jødiske innbyggere på Vestbredden skaper fare for borgerkrig.

Samtidig makter ikke det israelske samfunnet – eller det israelske forsvaret – å igjennom det samme en gang til i enda større skala.

Bli vant med bosetningene
De som tror det vil bli mulig tar rett og slett feil. Staten vil bli revet i filler innenfra. I tillegg kommer det moralske aspektet inn: Hvordan kan en stat tvinge titusener av sine egne innbyggere til å forlate sine hjem, spør han seg. Til dem som har tro på en fredelig tostatsløsning med palestinerne er oppfordringen hans klar: ”Venn dere til bosetningene!”

Forrige artikkelEgypt håper på avtale i Shalit-saken
Neste artikkelIran avslørt for smuglerforsøk ti ganger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -