Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

– Å se på Balfour-erklæringen som en forbrytelse er selve roten til konflikten

Statsminister Benjamin Netanyahu. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu klarte ikke å danne en regjering i april. Derfor ble det lyst ut nyvalg i Israel. (Foto: GPO)
Benjamin Netanyahu sier arabiske land må akseptere at zionismen har seiret.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu markerte hundreårsdagen for Balfour-erklæringen, som anerkjente det jødiske folks rett til et «nasjonalt hjemland» i landet Israel, med en tale i Knesset, skriver Yedioth Ahronoth.

– Når det palestinske lederskapet definerer Balfour-erklæringen som en forbrytelse, og når de ber den britiske regjeringen om å beklage den, så går de ikke framover. De går bakover. Hundre år tilbake, sa Netanyahu, som mener dette er roten til konflikten mellom Israel og de arabiske naboene.

– Dette er roten til konflikten. I hundre år har de nektet å anerkjenne zionismen, nektet å anerkjenne et jødisk nasjonalhjem i Israel og nektet å anerkjenne staten Israel innenfor noen form for grense, sa statsministeren.

Fra talerstolen i Knesset sa Netanyahu at den eneste tragedien med Balfour-erklæringen var at det tok 30 år å innføre den etter erklæringen kom i 1917.

– Nå er det helt klart: Nøkkelen til det jødiske folks framtid er den jødiske staten, og vår grunnleggende forpliktelse er å stå opp mot dem som ønsker å skade oss, å sikre Israels eksistens også i framtiden.

Balfour-erklæringen ble ikke bare støttet av Folkeforbundet [forløperen til FN], men fikk også stor sympati hos mange arabiske land i sin tid.

– Den arabiske nasjonalistiske bevegelsen gikk derimot til angrep på erklæringen. Det var de som la grunnlaget for oppvigleri og vold, ikke minst på grunn av oppmuntring fra muftien i Jerusalem, Haj Amin al-Husseini.

Netanyahu trakk fram muftiens samarbeid med nazistene i talen sin.

– I 1943 fant han en lojal partner i Heinrich Himmler, leder for SS i Tyskland. Himmler sendte muftien et gratulasjonsbrev der han skrev: «Varmer ønske for din videre kamp fram mot den store/endelige løsningen».

Netanyahu fortsatte med å si at «Himmler er borte, muftien er borte og zionismen har seiret.» Han takket også den britiske statsministeren Theresa May, som har nektet å beklage Storbritannias rolle i Balfour-erklæringen.

– Hundre år etter Balfour bør palestinerne omsider akseptere det jødiske hjemland og den jødiske staten. Og når de gjør det, vil veien mot fred være uendelig mye kortere. Etter min mening vil det da være mulig å skape fred.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart