Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Nå har Israel blitt en gasseksportør

Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt. Nå har landet eksport sin første gass. (Foto: IDF)
Den israelske marinen beskytter israelske gassfelt i det østlige Middelhavet. (Foto: IDF)
Israel har begynt å eksportere gass til Jordan for nesten 100 milliarder kroner.

Det israelske selskapet Delek Drilling annonserte nylig at de har startet eksport av gass fra et offshore-felt utenfor Israel til Jordan, noe som markerer landets første eksport av naturgass. Eksporten skal ha startet opp i januar, men det er først nå at nyheten blir offentliggjort, skriver den israelske avisen Times of Israel.

De jordanske bedriftene Arab Potash og Jordan Bromine signerte i 2014 en avtale om import av to milliarder kubikkmeter med gass fra det israelske gassfeltet Tamar i løpet av en periode på over 15 år. Avtalen har en verdi på rundt 6,5 milliarder kroner.

Jordan er et av bare to arabiske land som har en fredsavtale med Israel, men avtalen fra 1994 er upopulær blant mange jordanere, hvor nesten halvparten er av palestinsk opphav. Kritikerne av gassavtalen, blant annet Jordans opposisjonelle islamistiske parti, avviser ethvert samarbeid med et land de anser som en fiende, men ressursfattige arabiske land har få alternativer til å håndtere mangel på energi.

Israel har også historisk sett vært fattig på naturressurser, men har de siste årene oppdaget flere gassfelt utenfor kysten av landet. Det har ført til tettere samarbeid mellom Israel og Norge, som har mye erfaring med olje og gass. I september i fjor ble det inngått en avtale, anslått til å være verdt rundt 85 milliarder kroner, om å levere gass fra Leviathan-feltet til Jordan. Eksporten er ventet å starte opp i 2019.

For å imøtekomme protestene fra dem som ikke ønsker at landet skal samarbeide med Israel, gikk den jordanske informasjonsminister Mohamed Momani ut og forsvarte avtalen. På den statlige TV-kanalen fortalte han at avtalen med Israel vil kutte Jordans strømutgifter med over fem milliarder kroner i året.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart